Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Валентина Софрониева: Ще искаме общинските предприятия да ни дават ежемесечна информация за управлението си

Изпратила съм писмо до всички общински дружества, като искам да ни представят ежемесечна информация за решенията от общите събрания, инвестиционни проекти и всички предприети действия по управление на предприятието – това уведоми своите колеги председателката на ПК „Собственост и стопанство“ Валентина Софрониева. Тя допълни още, че с това искане Общински съвет-Варна няма да търси само лошите страни в управлението на дружествата, но и ще им помага в случаите, когато има нужда. Нейното предложение беше прието с пълно мнозинство и допълнено от съветника Владимир Тонев, който поиска предприятията да изпратят и в табличен вид справки за всички договори, касаещи отдаване под наем. Общинарите приеха и решение относно увеличение на капитала на „Пазари“ ЕАД с непарична вноска включваща пазар „Чаталджа“. След подготвяне на документите по апортната вноска дружеството ще може да кандидатства по инвестиционната програма „Jessica“. На комисията местните парламентаристи гласуваха и създаването на общинско предприятие „Комплексно детско хранене“ за деца от детски ясли и яслени групи.

 Дискусия предизвика точката, касаеща промяна предназначението на жилища от фонд „Ведомствен“ в „Жилища за продажба“ и вземане на решение за продажба на общински жилища на правоимащи лица. Общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев изрази възмущение, че преди 4 сесии на Общинския съвет тези имоти са били прехвърлени от Фонд за хора с жилищни нужди във фонд „Ведомствен“, а сега решението е, тези жилища да бъдат прехвърлени от фонд „Ведомствен“ във „Жилища за продажба“. Той поиска да получи отговор на въпроса на кого са предоставени тези имоти и защо за тази сесия жилищата се подготвят за продажба. След дискусия точката отпадна.

Местните депутати разгледаха и точка, касаеща публично-частните партньорства и изготвянето на договорите им. На заседанието стана ясно, че количествено-стойностните сметки за някои от градините и яслите във Варна са взети от договорите, а други от средно-претеглена цена за страната. Съветниците поискаха да се изготви уеднаквяване на количествено-стойностните сметки като се вземе най-ниската. Д-р Ивайло Бояджиев заяви, че при ремонтите на здравните заведения има теч на средства. Като пример той даде ремонтирането на покривите като цената за полагане на нови плочки е 69 лв., а за мазилка е от 9 до 15 лв. Предложението, което приеха съветниците дойде от общинския съветник Владимир Тонев, който поиска възлагането на проектните задания да бъде представено на комисията по „Собственост и стопанство“. Общинарите приеха и  изграждане на оборудване и съоръжение за ЦДГ „Звънче“ на стойност 380 хил.лв.

Деница Герчева

barometar.net