Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Общините членове на АБЧО – Добрич, Бургас и Варна заеха първите три места в Националния конкурс за енергийно устойчива община

На 14.10.2012 в гр. Пловдив в рамките на Осмата годишна среща на българските местни власти се проведе мотивационна конференция „Прилагане на ефективни механизми за постигане на целите 20/20/20 на местно ниво”. На срещата присъстваха кметове и експерти от цялата страна. Основната цел на конференцията бе да се представят мотивиращи примери в областта на устойчивото развитие и енергийната ефективност. Направи впечатление, че добрите примери бяха основно от общините членки на Асоциацията на българските черноморски общини /АБЧО/. Презентация изнесе и енергийният експерт на АБЧО инж. Тодор Тонев. Той запозна аудиторията с проекта “Енергия за кметовете” изпълняван с финасовата подкрепа на програма „Интелигентна Енергия Европа”, като представи основните етапи при изработването на общински План за действие за устойчиво енергийно развитие и реалните ползи които произтичат от този план.

АБЧО работи активно на територията на черноморските общини в областта на устойчивото енергийно развитие като е създала три устойчиви структури (енергийни агенции) съответно за градовете Варна, Добрич и Бургас. Агенциите се развиват много успешно и вече имат редица изпълнени и изпълнявани към момента проекти с европейско и национално съфинансиране. Не случайно и в обявеният от ЕнЕфект Национален конкурс за енергийно устойчиво община, наградите грабнаха съответно градовете Добрич на първо място, Бургас на второ място и Варна на трето място. По думите на Атанас Стоилов – Председател на УС на АБЧО „…това е едно признание за добрата работа между общинските администрации и експертите на Черноморска Регионална Агенция за Управление на Енергията (ЧРАУЕ), Регионална Агенция за Управление на Енергията – Бургас (БРАУЕ) и Агенция за управление на енергията – Добрич ( ДУЕА)“. Наградите разбира се амбицират екипа на АБЧО и съответно енергийните агенции за разработването и изпълнението на нови проекти за повишаване на енергийната ефективност и оползотворяването на местни и възобновяеми енергийни източници.
barometar.net