Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Връщаме часовника час назад тази неделя

Дълго чаканият един час сън повече ще настъпи този уикенд. По традиция, в последната неделя на октомври България преминава към зимното часово време. За протокола: на 27 октомври, 2012 г., неделя в 04.00 ч. всички часовници трябва да бъдат върнати с час назад. Така, отново ще влезем в ритъм с естествения си биологичен часовник, който според учени от цял свят сериозно страда от изкуственото удължаване на светлата част на деня Въпреки, че сезонното местене на стрелките е в сила у нас повече от 30 години (въведено е в България на 1 април 1979 г.)човешкият организъм отказва да го приеме безропотно.Напротив, напоследък все повече зачестяват изследванията, доказващи, че преминаването към лятно часово време всяка година в последната седмица на март е стрес за организма, към който той така и не се адаптира.

„Вътрешният биологичен часовник, „вграден” в гените ни е древен, колокото самите живи организми и не може да бъде излъган просто така”, коментира германският учен Тил Рьоненбърг от университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен. „Когато смениш часовник, всъщност не се променя нищо, свързано със слънчевото време. А т.нар. циркаден ритъм на човека – вътрешният часовник на тялото – изобщо не се интересува от държавни постановления и следва единствено слънцето. Той е различен в зависимост от географското положение на мястото, където живеем. През есента и зимата, с естественото намаляване на дневната светлина, се вижда най-добре как се променя сънното поведение на всеки човек, което е тотално и рязко нарушено от смяната на времето през март.“, казва още ученият и уточнява: всичко се връща към нормалност при есенната смяна на времето.

 Неговият екип е изследвал естествения ритъм на сън и бодърстване на 55 000 души от Централна Европа и установил, че когато е в сила лятното часово време, през почивните дни хората следват стандартното „слънчево” време, а не това, което показва часовникът. Освен това местенето на стрелките с час напред се оказало особено тежко като промяна за т.нар. „нощни птици“ – хората, които се разсънват и стават активни по-късно през денонощието и заспиват по-късно. Обратната промяна, към зимното време за тях минава без проблем.Според друго изследване в САЩ в понеделника след преминаването към лятното време в страната отчетливо нарастват автомобилните катастрофи с между 6 и 17%. А шведско проучване, наблюдавало сърдечните заболявания сред местното население в продължение на 20 години установява, че в първата седмица след смяната на времето през пролетта се увеличават с около 5% случаите на инфаркт. И обратно – сърдечните удари намаляват с 5% през есента.

manager.bg