Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

България продължава да е най-разследвана от ОЛАФ

България продължава да бъде страната, срещу която Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) води най-много разследвания, съобщи говорителят на службата Йохан Уолт.През миналата година те са били 78 от общо 378 за всички 27 страни-членки на ЕС, а през настоящата година – 42, съобщиха БТА и БГНЕС. След нас се нарежда Румъния, където има обаче два пъти по-малко – 34, а след нея Италия с 33. През 2010 г. България пак бе на първо място по броя разследвания по случаи със съмнения за злоупотреби – 81. По думите на Уолт тази статистика не може да се разглежда само негативно.Според него причината да сме на първо място може да е, че у нас се изпращат голям брой сигнали до ОЛАФ, което не се случва в много други държави. По думите му в статистиката винаги има проблем, тъй като се коментират само нещата, които се докладват.

Сред приоритетите на ОЛАФ като цяло е намаляване на дългата продължителност на разследванията, каза Йохан Уолт. Едно разследване продължава средно 29 месеца. ОЛАФ има 463 открити разследвания в края на 2011 г.Водят се 42 разследвания, които засягат България, каза и Соня Клисарска, директор на „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС“ (АФКОС).Най-много са тези свързани със земеделието, останалите са за структурните и кохезионни фондове и за рибарство, предаде БГНЕС. АФКОС прави 6 административни разследвания в момента. Пет от тях са по инициатива на дирекцията, а 1 е по искане на ОЛАФ. То е за проект в Бургас по ОП „Административен капацитет“. Отделът АФКОС, който е партньор на ОЛАФ, има правомощия да извършва самостоятелни административни разследвания от средата на тази година. В него използват и електронната система на ОЛАФ за докладване на нередности IMS.

59% от общия брой докладвани нередности e при обществените поръчки, 21% при нарушаване на правилата и условията за финансиране, а 10% са в резултат на представяне на фалшиви документи или документи с невярно съдържание. В икономическа полиция има заведени от началото на годината 70 преписки по сигнали за нередности по европроекти, обясни комисар Петър Мичев, началник сектор „Фондове на ЕС“ в отдел „Икономическа полиция“ към ГД „Национална полиция“. Най-много – около 80%, от преписките са от ДФ „Земеделие“, останалите 20% са от МРРБ, свързани с проекти по трансграничното сътрудничество, и МОСВ. Мичев обясни, че има намаление в броя на подадените сигнали към тях. За 2010 г. например броят на преписките при тях е бил 178. Само по около 30% от преписките в сектора обаче се образуват дознания. От създаването си през 1999 г. ОЛАФ е извършила 3991 разследвания, които са довели довъзстановяване на повече от 1,8 млрд. евро в бюджета на ЕС.

dir.bg