Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 11.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

През пролетта на 2013 г. стартира проект „Sear plus“

През м. Април 2012 г. стартира изпълнението на проект Seap Plus, в който България е представена от Черноморската Регионална Агенция за Управление на Енергията.Проектът е съфинансиран по програма „Интелигентна Енергия Европа“ на Европейската Комисия и е с продължителност 30 месеца (до септември 2014 г.) В проекта си партнират 13 организации от 11 държави – Австрия, България, Германия, Гърция, Италия, Испания, Кипър, Латвия, Румъния, Словения и Швеция, като водеща организация е Техническата Камара на Гърция. SEAP PLUS има пряко отношение към инициативата „Споразумение на кметовете“, която мотивира общините да изготвят Планове за действие за устойчиво енергийно развитие (SEAP) и да изпълненяват дейностите, заложени в тях.

Стратегическата цел на проекта е улесняване на процедурата по изготвяне на Планове за устойчиво енергийно развитие в количествен и качествен аспект. Основната цел е повишаване на резултатите на Споразумението на Кметовете и въздействието им върху местните общности по качествен и количествен признак. Казано с други думи, в рамките на SEAP PLUS ще бъдат поканени местни и регионални власти да се присъединят към Споразумението на кметовете, като се залага и увеличаване броя на подкрепящите структури, оказващи техническа помощ при изготвяне и изпълнение на Енергийните планове на общините.

В по-голяма конкретика, задачата на проекта е обмяна на знания между партньори с опит и такива, които се обучават, като същевременно се работи в посока събирането на данни за енергийното потребление на местно ниво, мобилизирайки регионалните власти, заинтересованите лица в енергетиката и общините да си сътрудничат в рамките на Споразумението на кметовете. За да се постигнат заложените цели и задачи, са предвидени следните основни дейности:
Създаване на 6 партньорски двойки с цел улеснение обмяната на опит от опитните партньори към организациите с по-малко опит.  Тези партньори след това на свой ред ще подкрепят местните власти в постигането на амбициозните цели за устойчива енергия. Местните власти ще бъдат мобилизирани да участват в голям брой събития и дейности по време на целия проект и ще получават техническа подкрепа при подготовката и изпълнението на по-добри Местни планове за устойчиво енергийно развитие. Насърчаване на сътрудничеството между съответните енергийни дружества и заинтерсовани лица и местните власти при достъп до надеждни данни на местно ниво чрез идентифицирането им по региони/общини и подписването на Меморандум за сътрудничество, участие в съвместни енергийни събития (Енергийни дни, форуми и работни срещи).Черноморската Регионална Агенция за Управление на Енергията ще работи в тандем с Климатичен Алианс Австрия (Climate Alliance Austria), осъществявайки 6 обучителни срещи (3 в Австрия и 3 в България), по време на които ще обменя опит, идеи и ноу-хау при изготвяне на Планове за устойчиво енергийно развитие, базови инвентаризации на въглеродните емисии, събиране на данни и работа със заинтересовани лица.Дългосрочните очаквания от проекта са за  успешно разпространение на европейските политики за устойчиво развитие (Споразумение на кметовете) и тяхната интеграция, в регионалните и местни политики насърчаване спестяването на енергия, енергийната ефективност и използване на ВЕИ в европейските градове; създаване на традиционно партньорство при обмяна опит и ноу-хау между регионалните власти, местните власти и енергийните дружества. Актуална информация за дейностите и постиженията на проекта, както и за предстоящи и минали събития можете да намерите в сайта http://www.seap-plus.eu. Вече е готова страницата ни във фейсбук, където можете да споделяте своите виждания и предложения: http://www.facebook.com/seapplus.
barometar.net