Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Международен ден на Черно море

На 31 октомври се отбелязва Международният ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия план за Черно море.

* Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.

* Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.

* Празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.

Шестнадесет години след подписването на документа, въпреки някои признаци на подобрение, много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Във връзка с днешния Международен ден на Черно море, Институтът по океанология към Българска Академия на науките – Варна организира Ден на отворените врати. От 10 до 15 часа на адрес ул.“Първи май“ 40, кв. Аспарухово, гражданите на Варна ще могат да посетят института и да се запознаят с дейността му. На фокуса на широката общественост ще бъде предоставена възможност за посещение на лабораторния корпус на Института, където ще има експозиция на научна апаратура, видеоматериали и наблюдение на миниподводницата , както и посещение на борда на научно-изследователския кораб „Академик“, намиращ се на кея на кв. Аспарухово.Ден на отворените врати обявяват днес и в Басейнова диркеция Варна. От 10.00ч. до 16.00ч., в сградата на ул. „Александър Дякович” 33 във Варна, гражданите ще имат възможността да научат повече относно чистотата на морските води, както и да се запознаят с мерките за опазване на Черно море.

Помогнете на Черно море сега!

1. Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.

2. Ще се опитам да съхранявам водата като

— поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато

— затварям крана на водата, докато си мия зъбите

— стоя под душа с една минута по-малко

— не мия чиниите под постоянно течаща вода

3. Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти.

4. Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

5. Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.

6. Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.