Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Грешка ли е емоционалността на работното място

Случвало ли ви се е да започнете работа на някое място, всички да ви харесват и да ви се възхищават и след някоя и друга година да се борите едва-едва за оцеляването си в офиса? Ключът към запазване на позицията, обаянието и положението на една жена в компанията се нарича на кратко „емоционална интелигентност“, твърди Даниел Голман в книгата си „Емоционална интелигентност“.Голман твърди, че ефективните лидери си приличат: „Tе всички имат висока степен на т.нар. емоционална интелигентност. Адриан Фърнхам, който е професор по психология в колеж в Лондон, е на друго мнение. „Най-често срещаната лъжа в бизнеса е, че емоционалната интелигентност е по-важна от реалната“, твърди той.

В действителност доказателствата от немско изследване показват, че тези жени, които се съгласяват често, получават с 40 000 лири по-малко от тези, които са склонни да противоречат и са по-безскрупулни, подобно на колегите си от мъжки пол.Емоциите не са печеливша карта в работата. По думите на Джон Молтън – един от най-известните капиталисти в Лондон –  сред най-полезните черти от човешкия характер по време на работа е безчувствеността. Думите му се потвърждават и от изпълнителния директор на BP Лорд Браун. На въпрос какво го държи буден през нощта, той отговаря, че през цялата си кариера няма нито една нощ загубена в безсъние заради работа. „Ако си такъв човек, че може да се разстроиш от нещо и да загубиш съня си, не трябва да си изпълнителен директор“, са точните му думи.

Има много академични спорове относно това колко важна всъщност е емоционалната интелигентност. Повечето учени са на мнение, че съпричастността са важна съставка за постигане на успех в работата.„Прекалено голямата емпатия парализира“, категорична е Сузи Уелч, редактор в Harvard Business Review и съпруга на един от най-известните бизнес лидери Джак Уелч. „Емпатията парализира, когато трябва да взимаш трудни решения или да даваш по-сурова обратна връзка на подчинените си“, казва още дамата. Жените често влизат в ролята на „добрата майка“ и така дават поле за зачатъка на проблеми в бъдещото развитие на проекта и компанията.

Сузи допълва, че дамите често се подценяват и сами рушат увереността си. Като цяло мъжете са тези, които се надценяват, а нежният пол прави точно обратното. Господата не се подценяват нито за миг и не се обвързват емоционално с никого. Предпочитат да говорят за спорт, отколкото за проблеми в работата и това им осигурява спокоен сън.Самообладанието е важно и по друга причина, Ако шефът не разпознава отчаянието в екипа си, то служителите му ще се държат по-малко невротично и няма да се паникьосват, отколкото ако демонстрира своите страхове или липса на увереност.И все пак има дами, които са успели в големия бизнес, без да изключат своята човечност и емоционална интелигентност. Консултантките в бизнеса МакКинси издадоха книга, която се казва „ How Remarkable Women Lead“. Е нея те се позовават на думите на ексизпълнителния директор на Xerox Мулкахи, която споделя, че считала компанията за свое семейство. „Жените се чувстват по-комфортно да говорят за страст и любов, отколкото мъжете“, казва бизнес дамата. В интерес на истината по време на нейното „управление“ фирмата съкращава 1/3 от работните места, така че може само да се надяваме да не действа по същия начин и в дома си.

dir.bg