Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Дейли мейл“ излезе с обширна статия за Провадия цитирайки – Си Ен Ен

Археологическата находка край Провадия привлече интереса и на в. „Дейли мейл“. След краткия видео репортаж на Евронюз, днес  в. „Дейли мейл“ излезе с обширна статия цитирайки друга световна медия – Си Ен Ен. В своята статия в. „Дейли мейл“ описва подробно направените археологически открития край Провадия и как жителите на смятания за най-стар град в Европа са режели мъртвите си на две и са погребвали според археолозите само частта от таза нагоре. Новооткритoто древно селище,се смята, че датира от 4700 пр. Хр. и е близо до българския град Провадия, на около 25 мили от Черноморското крайбрежие на страната пише „Дейли мейл“. Археологът професор Васил Николов, ръководител на разкопките, се е фокусирал върху самия град и неговия некропол, където са били открити странни и сложни погребални ритуали. „Сега можем да кажем, че солницата край Провадия е най-старият град в Европа, датиращ от около 4700 до 4200 пр. Хр.“ каза той пред Си Ен Ен. Все още не е ясно защо някои трупове са били рязани на половина и погребани от таза нагоре, но изследователите са открили доказателства, които показват че жителите на района за производство на сол, са били заможни хора.

Проф. Николов сподели че в града са живеели около 300-350 жители в двуетажни къщи и са изкарвали прехраната си с добив на сол, което в древния свят е толкова важно, колкото днес е ценен петролът. „Солена вода се изпарява от керамични купи“, каза проф. Николов за CNN. „Произведената Сол е била използвана като пари, защото солта е от съществено значение както за хората, така и животните.“

Близкия град Провадия и до днес продължава да бъде важен център на сол, с много чуждестранни инвестиции в областта, свързани с извличането на солта.
Солта в праисторическата древност има функцията на първите пари. Като единствен производител на сол на Балканите по това време, през V хилядолетие пр. Хр. Провадия-Солницата е „монетният двор“ на региона.

С цел защита на богатството си, градът е бил заобиколен от три метра високи каменни стени  с феноменалните два метра дебелина, за които изследователите смятат, че са най-ранните и най-масивните укрепления в древната история на Европа.

Смята се, че дори и преди 7000 години при жителите на града вече е съществувало класово общество. Археологът Маргарита Люнчева, член на екипа на проф. Николов, заяви пред Си Ен Ен, че са открити спирални медни игли за коса в някои гробове което показва че „има две степени на хората,  с по-нисък и с по-висок социален статус“. Тя добави: „Ние смятаме, че жените са имали някаква форма на кок прическа.” Британски, японски и немски учени са потвърдили констатациите на българските археолози, които бяха направени по време на двумесечните разкопки през лятото.

 provadiadnes.com