Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Как Twitter влияе на рекламата

Можем ли да си представим за момент, че Twitter е най-новият служител в рекламния отдел на Samsung? Ако вземем предвид данните от гледаемостта на Youtube, то новата телевизионна реклама на Samsung е истински хит за потребителите. В нея южнокорейският технологичен концерн осмива новия iPhone на конкурента си Apple.Една от причините за успеха на кампанията е фактът, че в клипа са вградени коментари на потребители на Twitter, пише в свой анализ Wall Street Journal.В рекламния спот са показани хора, които седят на опашка пред магазин на Apple и разговарят за функциите на новия iPhone. Един от бъдещите клиенти казва: „Чух, че ще ни трябва адаптер, за да се включи към зарядното“. Друг мъж се включва в дискусията: „Да, вярно е, но пък те произвеждат най-готините адаптери в света“.

Според Samsung тези редове и други части от клипа са част от „стотици хиляди туитове“, в които хората разменят мисли за iPhone 5 или пък се подиграват на устройството. Често се цитира и въпросният адаптер, който е нужен заради новия конектор, с който новият iPhone не може да се свързва с по-стари тонколони, зарядни и аксесоари.„Взимаме идеи от Twitter и ги пресъздаване в нашите рекламни клипове“, казва Брайън Уолис, вицепрезидент на подразделението за стратегически маркетинг в Samsung.

Само за две седмици рекламното видео е видяно над 32 млн. пъти в Youtube. И това е само пример за това как маркетолозите използват социалните медии за дейността си.Procter & Gamble ползва данни от социалните мрежи, за да създаде телевизионната реклама за своя нов продукт Duracell Powermat. С това устройство смартфоните могат да се зареждат когато сме на път. В клипа млад мъж се разхожда из един град. Около смартфона му се виждат малки зелени символи на батерии.  Но около по-малко щастливите хора наоколо се виждат жълти или направо червени символи над батерията на устройствата.Duracell се е решила да покаже малките червени и зелени икони на батерии в своя клип, след като данни на анализаторската компания са показали, че хората често окачествяват батериите си с цветове, ако те падат или са напълно заредениВ рамките на 90 дни 70 000 запитани са заявили, че батериите им са на червено, а 55 000 са писали, че техните са на зелено.  Duracell работи над нова реклама, която трябва да бъде публикувана след няколко месеца. За нея се ползват данни за това, в какви ситуации клиентите са особено разочаровани от слабо представяне на батериите им.Да вкараш данни от социални медии в креативни процеси невинаги е лесно. Дълго време копирайтърите в офисите се осланяха на собственото си чувство. Сега обаче трябва да направят компромиси. В случая с клиповете на Samsung диалозите са били сменяни дори по време на записа на клипа в Лос Анджелис.„Трябва да сме гъвкави и да затръшнем вратата пред егото си, за да станат нещата“, казва Джеймс Тоунсенд от 72 & Sunny.  Неговата агенция помага на Samsung за реализацията на рекламните концепции. „Имаме данни, които показват, че нещо трябва да бъде променено. Преди бизнесът бе съвсем различен“Някои рекламисти обаче остават скептично настроени. Те не знаят до каква степен могат да се осланят на настроенията в социалните мрежи и смятат, че по принцип коментарите в Twitter са дело на сравнително малка потребителска група.„Интернет е като къща с огледала.  Получаваме обратна връзка в реално време. Това е объркващо. Защото не всеки говори, а тези, които си отварят устата, обикновено казват твърде много неща. Така че трябва да сме предпазливи в използването на данните“, казва Шон Коркорън от Mullen, подразделение на Interpublic Group of Cos.

investor.bg