Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Проведе се работна среща на кметовете на общини, членове на АБЧО

На 1 ноември в офиса на Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) се състоя работна среща на кметовете на общини    – членове на Асоциацията от област Варна. Бяха обсъдени евентуални предложения за активно взаимодействие на АБЧО с държавните институции и министерствата по теми и проблеми от съществено значение за развитието на Българския Черноморски регион. Кметовете бяха запознати с текущите проекти на Асоциацията и на Регионалните енергийни агенции. Енергийната ефективност и опазване на околната среда бяха сред основните теми на разговор и по скоро как Асоциацията би била полезна за общините при разработване на техните общински енергийни планове. Инициативата Споразумение на Кметовете отправи вече предизвикателство към общините да постигнат резултати над Европейските енергийни цели „20-20-20”, което сериозно затруднява голяма част от Българските общини, особено по малките от тях, които не разполага с необходимия общински експертен екип и финансови средства да ползват външна експертиза и се колебаят да се присъединят към Споразумението.

«Именно тук е важната роля на Асоциацията – да окаже техническа подкрепа на общините при разработване на техните планове за действие в областта на устойчивата енергия. Екипът на асоциацията в рамките на 20 годишното си съществуване е изградило капацитет и рутина при разработването на планове, стартегии и т.н. Особен приоритет сега за нас са екологичните проекти и как можем да бъдем полезни за всички общини членове на АБЧО», сподели инж. Атанас Стоилов – кмет на община Аксаково и Председател на АБЧО. На срещата присъстваха и експертите, работещи към Асоцияцита с цел по добра комуникация при изпълняването на бъдещи планове и проекти. В рамките на проект ENERGY FOR MAYORS (Енергия за Кметовете), който се изпълнява от Асоциацията и се финансира по програма Интелигентна Енергия Европа, се предостави възможността на осем Черноморски общини в рамките на проекта да получат подкрепа при разработването и изпълнението на устойчиви енергийни планове. Това са община Несебър, Шабла, Балчик, Аврен, Дългопол, Малко Търново, Поморие и Приморско. Подобна е целта и на проект SEAP-PLUS, в рамките на който местните власти ще бъдат мобилизирани да участват в голям брой събития и дейности и ще получат техническа подкрепа за подготовката и изпълнението на повече и по-добри местни енергиини планове.

Всички присъстващи на срещата кметове бяха единодушни, че европейските проекти, въпреки административните трудности при управлението и изпълнението им, са ценен инструмент за общините и за административния им капацитет. Община Балчик, като член на АБЧО бе дадена като пример за добре усвояваща европейски средства, т.к. Балчик като бенифициент по проект „Оптимизиране процеса на формиране на качествени политики в община Балчик чрез широко прилагане на принципа на партньорство, финансиран по ОП «Административен капацитет» е вече една стъпка пред другите общини в процеса на подготовка на общинския си план за развитие за следващия планов период (2014г-2020г.) Участниците в работната среща се обединиха около становището, че от изключителна важност е двустранната комуникация между Асоциацията и нейните членове за установяване на проблемните зони и намиране на начини и средства за тяхното разрешаване.
barometar.net