Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Онлайн пазарът става хит

Повече от 2 000 жалби са постъпили в Комисията за защита на потребителите от началото на годината. Това съобщи по време на пресконференция на тема „Европейският онлайн пазар. Нелоялни търговски практики и измами по интернет” Иван Бъчваров, главен секретар на Комисията за защита на потребителите. 1 627 са жалбите, свързани със съмнение за нарушение на Закона за защита на потребителите. Констатираните нарушения за непредоставяне на достатъчно информация са 74, добави Бъчваров.
Той отчете бързото развитие на онлайн пазара. По думите му основните проблеми при тази търговия са свързани с използване на нелоялни търговски практики, лишаване на потребителя от правото да се откаже от договор, непредоставяне на информация, непредоставяне на стоката или услугата.

Бъчваров посочи, че се наблюдава ръст и в жалбите, и в проверките, защото този начин на електронна търговия се увеличава. Има по-големи задължения за търговците, които предлагат услугата продажби през електронни магазини. Изискванията са свързани с правото на информация, което трябва да получат потребителите. В рамките на 7 работни дни от получаване на стоката всеки един потребител може без никакви основания и обяснения да се откаже от покупката. Потребителят има право на рекламация – може стоката да му харесва, да желае да я закупи, но самата тя да има някакви дефекти. В този случай той има право да предяви рекламация към търговеца за тази стока, каза още Иван Бъчваров.

cross.bg