Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Facebook разследва покупката на данните на 1,1 млн. потребители от българин

Социалната мрежа Facebook е започнала разследване, след като данните на 1,1 милиона нейни потребители бяха купени онлайн от българския блогър и активист за дигитални права Богомил Шопов, съобщават американски медии.Случката извади наяве пропуските в областта на сигурността на най-голямата социална мрежа в света. Тони Уолкър от компанията IT Support North West съветва потребителите на социални медии да изтрият настоящите си акаунти и да създадат чисти версии, за да избегнат кражба на данните им от безскупулни кибер престъпници.Шопов купи данните на потребителите само за пет долара. „Facebook обяви данни, показващи, че към момента активните потребители на социалната мрежа са 1 милиард души. Но след пускането на Timeline и стабилния растеж на апликациите от трети страни, чух, че все повече потребители се тревожат за личните си данни, когато използват сайта“, отбелязва Уолкър.

Шопов твърди, че е посетил сайта Gigbucks, дигитален форум за работа на свободна практика. Потребител на име „Мертем“ публикувал съобщението за данните на потребителите. То гласяло: „Информацията в този списък беше събрана чрез нашите апликации за Facebook и включва само активни потребители на Facebook, главно от САЩ, Канада и Европа“, добавя БГНЕС.

„Купеният списък е много ценен и може да се използва за множество цели. Например за измамно увеличаване на броя на харесванията на дадена страница и на броя на почитателите й за създаване на илюзия за популярност, а по този начин и за автентичност“, казва Уолкър.“Facebook е нащрек за защитата на потребителите ни от хора, които биха опитали да изложат някаква форма на информация за потребителите. В този случай изглежда, че някой е опитал да измъкне информация от нашия сайт. Създадохме екипи от инженери по сигурността, които разследват и предприемат категорични действия при сигнали като този. Продължаваме да разследваме този конкретен човек“, заяви говорител на Facebook.“Разбира се, настоящата култура на свързаност в онлайн пространството ще преживява пробиви в сигурността с развитието си“, казва Тони Уолкър. „Важно е винаги да се помни, че личната информация, която качваме, потенциално може да бъде открадната. Както платформите и програмите се развиват, така се развиват и безскрупулните хора, опитващи да нарушат тяхната сигурност“, допълва той.“За да защитите самоличността си във Facebook и в други социални мрежи, не се изкушавайте да попълвате всички предложени ви полета“, съветва Уолкър. „Пълното ви име, части от адреса ви и истинската ви рождена дата са ценна информация, която може да бъде използвана срещу вас от престъпници и агенции за събиране на данни, които могат да ги продадат срещу печалба“, допълва той

actualno.com