Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Митрополит Николай: 40 дни няма да участвам в заседания на Светия синод

Конфликтът в Светия синод заради избора на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) се изостря. Пловдивският митрополит Николай изпрати до синода специално писмо.Това стана, след като вчера той обяви издигането на Кирил за неканонично и възнегодува, че гласуването е било тайно. Николай изтъкна църковния устав, според който наместник може да бъде избран с повече от половината гласове в Светия синод (останали 14 след смъртта на патриарх Максим), а Кирил бе избран с 12 гласа, защото двама бяха в чужбина.В отговор избраният митрополит заяви, че изборът му е напълно каноничен, защото е избран с гласовете на присъстващите и няма как да дойде глас от Америка.

„Ваши Високопреосвещенства, понеже бях любезно помолен от събратя митрополити да запозная почитаемия Свети Синод писмено с някои мои притеснения, ако имам такива, правя това с цялото си смирение и уверение, че съображенията ми са съвсем принципни и не засягат никого от досточтимите митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ“, пише в писмото си Пловдивският митрополит.

Той отново изтъква, че според устава синодът е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове.
„Това условие е безпрекословно. То съдържа в себе си и друго условие, а именно, чегласуването в Светия Синод е винаги и само явно. Гласуването е явно, за да се даде възможност именно на всички членове на Светия Синод да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина – по телефон или писмено. Ако се допусне тайно гласуване, това означава отсъстващите наши братя да бъдат лишени от право на глас. Освен това, ако се приеме да има тайно гласуване, това означава, че членовете на Светия Синод имат тайни помежду си“, заявява още Николай.

„После, ако допуснем, че Светият Синод може да взима валидни решения с гласовете на половината от присъстващите, това би означавало, че при присъстващи осем митрополити (минимално необходимият кворум) валидно решение може да бъде взето с пет гласа. Ще се съгласите, че подобна трактовка противоречи и на буквата на Устава, и на духа на Светите канони, и на обществения разум. Не исках да излагам тези съображения на заседанието ни от 10.11.2012 г., за да не възникнат пререкания, които биха оскърбили паметта на току-що погребания Български Патриарх, Негово Светейшество Максим. Проблемът, за жалост, не беше убегнал на наблюдателните медии. Попитан за мнението ми, аз не можех да го скрия. Съжалявам, че въпросът доби гражданственост, но това, струва ми се, е неизбежно в една медийна демокрация“, допълва митрополитът. По думите му случаят показва, че Светият Синод е призован да обмисля всички въпроси много внимателно и да решава в дух на максимален консенсус, за да не се създава излишен шум и „впечатление – да пази Бог – за разнобой“.

dir.bg