Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ПК „Собственост и стопанство” разгледа финансовите отчети на общинските предприятия

За 2012 година общинското предприятие „Пазари” ЕАД има реализирани приходи в размер на 3 мил. 520 хил. лв. , като се наблюдава спад от 80 хил. лв. в сравнение с предходната 2011 година, това стана ясно днес на комисията по „Собственост и стопанство” в Община Варна. Съветниците разгледаха годишния финансов отчет на предприятието като в перото  за разходи е 2 млн. 820 хил. лв., и се наблюдава занижение  в размер на 60 хил.лв. От  доклада на отчета стана ясно, че разходите са редуцирани и се спазва предприетата от дружеството антикризисна програма. „Пазари” ЕАД  са завършили модернизацията на централния пазар, както и реконструкцията на пазар „Чаталджа” и „Владиславово”. От отчета за приходи и разходи става ясно, че предприятието има  увеличени разходи за възнаграждения на персонала,  като към текущата година той е увеличен от 65 на 72-ма човека.  Съветниците поискаха от дружеството подобно на Двореца на културата и спорта да предостави инвестиционна програма за 2013 година, където ще се види как може да бъде оптимизирана дейността на „Пазари” ЕАД.  От анализа на предприятието стана ясно, че дружеството е замразило наемите на ниво 2008 година, като инфлационния индекс към момента е 25,6%. „Пазари” ЕАД  има несъбираеми вземания, заради невъзможност за заплащане от страна на наемателите.

Общинското предприятие „Градски транспорт”  ЕАД е с реализирана финансова загуба в размер на 1 мил. 700 хил. лв., като 1 мил. 200 хил. лв са разходите за амортизации на транспортните средства , както има и увеличение на  разходите  за дизел и метан. На комисията стана ясно, че към момента дружеството изкупува 1 л. метан за 2,26 без ДДС,  а 1 кг. нафта за 1,56 лв. Общинският съветник Добромир Джиков постави въпроса колко са задълженията на Община Варна към „Градски транспорт”, като се уточни, че те са в размер на 2 мил. 200 хил.лв. неизплатена субсидия към републиканския бюджет.  По време на обсъжданията по отчета думата взе лидерът на БСП Борислав Гуцанов, който подчерта, че този борд на директорите на Градски транспорт не носи отговорност за случилото се през последната година в дружеството. Той за пореден път поиска да се даде ясно становище за това, какво се случва със сделката с частния превозвач „Транстриумф” и защо Община Варна се отнася като „мащеха” с дружеството си. Гуцанов припомни, че Градски транспорт изпълнява социална програма и затова то е едно от най-важните предприятия на Общината.

Съветниците разгледаха и доклада на „Ученическо и столово хранене”, като  то е на печалба от 89 хил.лв. за текущата година, за предходната 2011 предприятието също е било на печалба, но в по-малък размер от 61 хил. лв. Дружеството няма кредити, които трябва да погасява и е предприело политика на намаление на разходите за заплати. От „Ученическо и столово хранене”  местните депутати също  ще получат план относно предстоящата инвестиционна политика на предприятието.

Общинската фирма „Обреди“ очаква печалба за тази година от половин милион лева. Затруднения в работата има единствено заради голямата конкуренция на частни траурни агенции в града, разкри управителят на дружеството Любчо Любчев. Заради намалелия брой сватби, от началото на другата година ще бъде свален щатът на ансамбъла за традиционни ритуали, обясни той.„Не е редно цял ансамбъл да стои на щат заради няколко участия месечно“, коментира Любчев.

Деница Герчева

barometar.net