Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Апостолов: Защо мотото ни да не бъде: Ела в София – виж Варна, която е културна столица на Европа?

Г-н Апостолов, смятате ли, че проведеното в Лондон второ издание на Дните на българската култура е допринесло за утвърждаване имиджа на град Варна и възможността да бъде обявена за Европейска столица на културата през 2019 г.?

Безспорно това беше кулминация в усилията, които Община Варна положи през цялата година, за да налага имиджа и кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата. Аз съм убеден и го видях с очите си на място, че ефектът от посещението на тази делегация беше повече от задоволителен. Делегацията имаше изключително наситена програма, имахме необходимата подкрепа и съдействие от посланика на Република България във Великобритания г-н Димитров, който съдейства много за организирането, провеждането на срещите, голяма част, от които бяха в сградата на българското посолство. Срещите бяха ползотворни, като най-значимата от тях, която искам да откроя беше с г-н Скот, който е председателствал журито, което е провеждало последният и окончателен избор за това кой град да бъде Европейска столица на културата 2019 г. В момента  той вече не е в това жури, но от него получихме ценни насоки какъв път трябва да следваме, на къде да насочим нашите усилия и какви консултанти да ползваме, за да можем по подходящ и достъпен начин да мотивираме цялото общество и да покажем защо искаме Варна  да бъде Европейска столица на културата. Самото откриване на „Дните на българската култура в Лондон” беше изцяло под знака на участието на симфониците от варненската опера. Тяхното изпълнение беше оценено с бурни овации от лондонската публика, а вие знаете, че това е публика, която е изключително задоволена на културни събития и е много критична.

Кое е най-голямото предимство на Варна пред останалите градове за оспорване на престижната титла?

Много са предимствата на града. Голяма част от тях са чисто географски обусловени. Едно от нещата, което много добре се  възприема е това, че гостите на Варна могат да дойдат с всички видове транспорт: автомобилен, ж.п., авиационен, морски. От голямо значение е как би могъл да дойде европейският гражданин до номинираната Европейска  столица на културата, да посети дадено културно събитие, но аз мисля, че нашето голямо предимство е богатият културен афиш, който има нашия град. Предимство, което се съдържа и в това, че културните събития обхващат целогодишния календар в град Варна. Знаете, че в градовете, които са във вътрешността на страната през летните месеци има затишие и по-малко културни изяви, докато в това отношение ние сме малко облагодетелствени.

Според Вас  кой български град  е основният конкурент на Варна за приза европейска столица на културата през 2019 г.?

Не мисля, че би трябвало да се занимаваме със себе си и това колко ние сме по-добри от другите градове. Важното е да съумеем да мотивираме пред нашите съграждани защо искаме Варна да бъде Европейска столица на културата, какво това ще допринесе за развитието на града и какво това ще донесе на нашите граждани като допълнителни културни прояви в  културния ни афиш. Мисля, че спечелването на приза Европейска столица на културата е полезно не само за нашите съграждани, но и за всички граждани на страната, защото туристическия поток в страната не е само през Варна. Защо мотото да не бъде: „Ела в София, виж Варна, която е културна столица”? По този начин мисля, че всички български граждани биха могли да се докоснат до културните събития, посещавайки  Варна.

/следва продължение/

интервю на Деница Герчева