Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Амбициозните планове на Line – японският Facebook

Line е само на 17 месеца. В света на приложенията обаче това е доста време. Изобретената в Токио програма си е поставила за цел да преоткрие социалните мрежи в ерата на смартфоните, пише в свой материал Wall Street Journal.Приложението има повече от 70 милиона потребители и предлага преди всичко кратки съобщения и интернет телефония – подобно на телефонната услуга Skype, която прави това в продължение на години. Но компанията, която стои зад Line, иска да бъде много повече от просто централа за новини. Тя гледа на своята програма като на отправна точка, като основа. И иска да предложи алтернатива на популярните американски социални мрежи и услуги като Facebook, Twitter, Zynga и Instagram.“В Азия дадохме живот на едно движение и се надяваме, че то ще се разпростре далеч, до Европа, САЩ и дори на други места“, казва Акира Морикава, главен изпълнителен директор на NHN Япония, разработчик на Line. Компанията е дъщерно дружество на корейския концерн NHN, който там оперира доминиращата търсачка и портал Naver, корейските версии на Google и Yahoo.

Контактите се претърсват

След като човек се регистрира онлайн, приложението автоматично намира приятели-потребители, като претърсва съхранените в смартфона контакти. Определени лица могат да бъдат изключени по желание. След това може да се изпращат текстови съобщения, които могат да се състоят от обикновени писма, но също така и от малки, цветни графики и виртуални стикери.И въпреки че приложението е хит, неговите създатели са изправени пред големи трудности. Вече има различни комуникационни програми за смартфони. Skype, WhatsApp и FaceTime – за да назовем само няколко от тях. Само в Азия Line трябва да надделее срещу конкуренти като KakaoTalk в Южна Корея и WeChat на Tencent Holding. Само WeChat има 200 милиона потребители, повечето от тях в Китай.“Голямо предизвикателство за Line ще бъде да напредне в страни, в които вече има водещ доставчик“, казва Джесика Куи, анализатор на пазарния изследовател Canalys. „Потребителите по принцип не искат да използват няколко IM платформи едновременно.“ Куи добавя, че извън Азия Line едва ли ще може да се похвали с голям интерес. Тя не би могла да се ангажира с твърдението, че и в други страни по света виртуалните стикери ще предизвикат толкова голям интерес.
В много азиатски страни вече има местни социални мрежи. Но предложенията се ограничават обикновено до вътрешния пазар, смята и Йошия Накамура, анализатор в Nielsen. Facebook и Twitter обаче са популярни навсякъде.Силата на Line според Морикава е в това, че платформата е разработена изключително за смартфони. Докато Skype и Facebook са оформили своите корени в ерата на компютъра и са  характеризирали разговорите на компютър с компютър, то Line иска да се превърне в лидер при смартфоните.

 investor.bg