Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Най-лошите стереотипи, свързани с успелите жени

Жените, които се стремят към успех в кариерата, се сблъскват с някои пречки само заради пола си.От ForbesWoman се срещнаха с някои от най-успелите жени в света, като шефът на МВФ Кристин Лагард и Джил Ейбрамсън от New York Times и им зададоха въпроса „Кой е най-лошият стереотип, с който сте се сблъсквали?“Ето какво отговориха 10 успели жени:

Ледена кралица

Хали Блок, CEO на Fierce, казва, че на жените на ръководни позиции се гледа като на безчувствени ледени кралици.В киното има редица примери за това, като героинята на Мерил Стрийп в „Дяволът носи Прада“.Това е нещо като параграф 22, казва Бок: „Ако една жена показва емоции, на нея се гледа като на крехка и нестабилна. Ако не показва емоции, е студена и неженствена.“

Необвързана и самотна

Оливия Фокс Кабан е преподавател в Харвард.Тя казва, че много жени мислят, че мъжете се плашат от жени на висши позиции и че ако искат кариера, не могат да имат никакъв личен живот.Също така, мъжете, които са сами, са описвани като „вечни ергени“, което има позитивна конотация, но жена в същата позиция е „стара мома“ и непременно е самотна.

Желязна лейди

Първата жена отговорен редактор на The New York Times Джил Ейбрамсън е имала успешна кариера като разследващ журналист за Wall Street Journal преди да заеме този пост. Тя е нюйоркчанка и в момента пише книга за кученца.Според нея най-честият стереотип за жените на ръководни позиции е, че са „железни“. Не бих описала себе си като желязна, казва тя.

Слаба

Според президентът на Коста Рика Лаура Чинчила пък, жените трябва да се борят постоянно със стереотипа, че са „слаби“.

Всъщност, жените са по-склонни към консенсус, но това е само, защото според тях успехът не е непременно едноличен, а резултат от отборна работа.

Мъжествени

Това е стереотипът, който вбесява най-много Кристин Лагард, която е начело на МВФ.

Интригантки

Според Ан Къри от NBC най-лошият стереотип е, че една жена може да се издигне до върха само благодарение на интриги.

„Често ме питат каква договорка съм имала, за да стане водеща на новините. Всички очакват, че съм постигнала това с някакви преговори, а не защото съм добра в работата,“ казва тя.

Истерички

Много хора смятат, че жените не могат да сдържат нервите си и изпадат в истерични кризи.Те използват евфемизма „емоционални“.

Ядосани

Когато мъж покаже, че е ядосан, това не се счита за лошо, някои дори го намират за мъжествено. Когато една жена се ядоса, всички я определят като некомпетентна.През 2008 г. нарекоха Мишел Обама „ядосаната чернокожа дама“, защото се изказваше прекалено остро по някои въпроси.От тогава насам тя се промени, за да се харесва повече на хората и в крайна сметка днес е известна със стилните си тоалети, а не с политически позиции.

profit.bg