Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кирил Йорданов: В много отношения се опитваме да помогнем на бизнеса във Варна

С полагането на клетва от страна на проф. Николай Джагаров започна днешната извънредна сесия на Общински съвет Варна. Той зае мястото на Пламен Градинаров в местния парламент. Сесията продължи с изказвания на местните депутати, като думата взе Николай Недков. Той отправи предложение за създаване на две временни комисии, които да разработят програма за насърчаване на местния  бизнес и привличане на инвестиции в морската столица. Недков поиска сформираните работни групи да са с юридически и икономически характер. Икономическата да има за цел да изготви план за привличането на инвестиционни проекти във варненския регион и да облекчи развитието на бизнеса в града, а юридическата да прегледа всички наредби на общината, които възпрепятстват функционирането на бизнес-средата в морската столица. Предложението на Николай Недков беше подложено на гласуване, но общинските съветници не го одобриха.

На извънредната сесия на Общински съвет Варна присъства и кмета Йорданов, който трябваше да отговаря на питания на местните парламентаристи. Преди да пристъпи към отговори градоначалникът коментира искането на Николай Недков за сформиране на временни комисии. Той призова Общинския съвет да се концентрира върху задоволството, а не върху недоволството на гражданите и че е „За” провеждането на диалог с браншови организации. Той уточни, че се водят перманентни разговори с туристическия бранш и със Строителната камара. По негови думи и двете страни искат намаляване на данъците и таксите от страна на Общината. Кирил Йорданов констатира, че икономическата ситуация е тежка навсякъде в страната, но въпреки това данъците и таксите за гражданите не са променяни от 4 години, а Варна е първо място по технологичен и естествен прираст на населението в страната.

Кирил Йорданов отговори на въпроса на общинския съветник Аврам Тодоров относно какви мерки е предприела Община Варна за решаване проблема със свлачището „Трифон Зарезан”. Кметът подчерта, че не може да отговори еднократно на този въпрос, защото още през 2011 г. Общината е получила предупреждение от управляващия орган да не предприема действия, касаещи свлачището „Трифон Зарезан”, тъй като няма достатъчно финансови средства за пълното разрешаване на проблема.

 Деница Герчева

barometar.net