Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Попова: Да се премахне доживотен затвор без право на замяна

Предлагаме наказанието доживотен затвор без замяна да бъде премахнато от системата на наказанията в българското наказателно право. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова.Тя откри конференцията на тема „Помилването – репресия и хуманност в съвременните наказателни политики“, предаде репортер на БГНЕС.Според вицепрезидента доживотен затвор без замяна е нехуманно и конкуриращо се тежко, нечовешко и само репресивно със смъртното наказание. Попова припомни, че две поредни правителства, второто, което определи в свое лице, предлагат тази промяна – чрез започнат и почти довършен докрай, но все още невнесен в парламента проект за Наказателния кодекс.

Маргарита Попова анонсира и доклад на председателя на Комисията по помилванията Ива Пушкатова за най-тежките наказания в наказателното право и по точно доживотният затвор без замяна и съотносимостта му с помилването като институт, който изразява хуманност и състрадание в правила.Маргарита Попова посочи, че трябва да се погледне помилването като институт, който може единствено да коригира и да направи наказателната ни политика по-социална и по-хуманна, защото самото наказание така, както е регламентирано в НК не дава шанс на човека. А, човекът е истинската и най-голямата ценност. „Наказателното право предвижда едно наказание, за което няма надежда, човекът не се отчита като ценност, няма цели на наказанието, които могат да бъдат постигнати и не могат да се поставят такива цели, защото на човека му се налага наказание доживотен затвор без замяна – липсва перспектива.И ние се питаме това ли е модерното, хуманно общество, което да дава шанс на човека, който стои в центъра на живота и който е единствената и най-важната ценност. Може ли помилването да бъде корекция, доколко може да бъде корекция и не е ли време по-европейски и хуманно да кажем, че няма място в наказателно правната система на наказанието доживотен затвор без право на замяна“, каза Попова.

Попова посочи, че помилването е много важен, неразбран, неразработен институт. При откриването на конференцията тя каза и че има и е нужен дебат за възможности за единна европейска наказателна политика. Вицепрезидентът посочи, че можем да говорим за единна европейска наказателна политика в областта с корупцията. Според нея на единна Европа трябва да има единен поглед и единен мониторинг на всички държави в ЕС по проблемите на корупцията. „Убедени сме, че единна европейска наказателна политика е възможна – тя предстои в бъдеще“, каза тя.Следващият възможен пункт за дискусия като единна европейска наказателна политика е трансграничната престъпност, организираната престъпност, възможностите за структуриране на единна прокуратура.

bgnes.com