Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Забраниха клипове на Pussy Riot

Районен съд в Москва призна за екстремистки някои от видеоклиповете на групатаPussy Riot, съобщава агенция „Новости“. Между тях очаквано е и най-известният клип с кадри от изпълнението в храма „Христос Спасител“Все още не е известно кои точно записи на Pussy Riot попадат в забранителния списък, формиран от прокуратурата.Забраната над клиповете на Pussy Riot ще влезе в сила с излизането на съдебното решение. То може да бъде обжалвано обаче в тридневен срок. Как може обаче това да бъде направено, не става ясно, след като единственият член на групата, който се намира в Русия и е на свобода, Екатерина Самуцевич, не е допуснат до процеса.В изявлението на съда се казва, че под забраната попадат записи, които могат да бъдат намерени в блога и на сайта на групата, въпреки че Pussy Riot на практика нямат пълноценен сайт.

В решението си съдът упоменава и IP-адреси, които трябва да бъдат блокирани.

Решението от днес беше приветствано от протойерей Всеволод Чаплин, който отговаря за връзките на Руската православна църква и обществото в Руския синод.На 9 ноември прокуратурата поиска от съда да обяви за екстремистко изпълнението на Pussy Riot в храма „Христос Спасител“. Това включваше искане да се анализира записа за наличие на елементи, които разпалват омраза, както беше поискано и от депутата от Държавната дума Александър Старовойтов.По-късно беше обявено, че забраната няма да бъде само за записа с изпълнението, което предизвика огромен скандал и доведе до осъдителни присъди над две от участничките в групата – Надежда Толоконикова и Мария Алехина.Петте момичета от Pussy Riot изиграха пънк-молебен с название „Богородице, Путин прогони“ в края на февруари месец тази година в емблематичния за Москва храм „Христос Спасител“. Видео от акцията беше разпространено в интернет и предизвика сериозен обществен резонанс.

Изпълнението беше атакувано най-силно от Руската православна църква, като гавра с религиозните чувства на православните християни. Повече от половината руснаци обаче също смятат, че пънкарките са осъдени справедливо, а по-малко от една трета от хората ги подкрепят.

Президентът Владимир Путин коментира присъдата от две години в изправителна колония като справедлива, въпреки че премиерът Дмитрий Медведев няколко пъти прави изказвания, макар и индиректно, в тяхна защита.

Pussy Riot получиха мощна подкрепа от чуждестранни правозащитни организации, включително и от световни звезди като Мадона и Пол Макартни. В края на септември момичетата бяха удостоени с наградата на името на Джон Ленън, присъдена им от вдовицата на певеца Йоко Оно, а бяха включени и в листата за номинации за наградата на Европейския парламент „Сахаров“.Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също препоръча на Русия с резолюция да преразгледа решението на съда по отношение на трите пънкарки.Според повечето коментари на чужди правозащитници присъдата над Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич директно е произнесена в Кремъл.

 inews.bg