Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Арестуваха трима българи, „изпрали“ 5 млн. долара

Операцията на служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ е проведена вчера на територията на София и е във връзка с операция на служители от Агенция за борба с наркотиците /DEA/ в САЩ. Действията са реализирани под ръководството на Специализираната прокуратура и са насочени към неутрализиране на престъпна група – част от международна организация, занимаваща се с пране на пари в особено големи размери, съобщават от пресцентъра на МВР. Установено е, че ръководител на групата е 35-годишна жена от София с инициали Г.Ч. На 21 ноември тя е била обявена за издирване чрез Интерпол.

В периода от 1 януари 2010 до 13 ноември 2012 година чрез уебсайт Г.Ч. получавала заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство. По време на разследването служители на DEA документирали извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ. Оттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества.

Антимафиотите установили, че през регистрираната в България банкова сметка са „изпрани“ над 5 000 000 щатски долара.Претърсени се пет адреса на територията на столицата. Оттам са иззети банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри, мобилни телефони. С полицейска мярка за 24 часа са задържани Г.Ч. /35 г./, Г.К. /36 г./ от Бургас и М.М. /63 г./ от Хасково. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Служителите на Интерпол са уведомени за предприетите спрямо Г.Ч. действия. Същевременно в САЩ служители на DEA са арестували още деветима чужди граждани, на които са повдигнати обвинения във връзка с осъществяваната престъпна дейност. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321 във връзка с чл. 253 от НК.Действията по разследването продължават.

news.bg