Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Войната за марката „Пуси Райът“

Две млади жени от руската пънк група “Пуси райът” са в трудов лагер. Трета певица е пусната условно на свобода. Името на групата и търговската й марка обаче събуждат апетитите на много хора по света. Името на трите пънкарки, осъдени заради техния протест срещу Владимир Путин в московската катедрала “Христос Спасител”, е една от най-всепризнатите марки в света и тениските с надписа “Пуси райът” се разграбват като топъл хляб в интернет и по сергиите в Москва, в Лондон и Ню Йорк. И не само тениските имат такъв успех. Появиха се книги и дискове, посветени на пънкарките. Но за кого са предназначени печалбите от всичко това? Трите осъдени певици лично не са регистрирали името си като търговска марка и следователно не може да се говори за никакви авторски права. Така че не се знае със сигурност къде отиват средствата от продажбите на стоките с марката “Пуси райът”. Разбира се, най-вероятно парите от тениските, продавани в американския сайт на Амазон от Амнести интернешънъл, ще отидат за някоя благородна кауза, но какво се случва с парите от останалите продажби? Най-впечатляващ в тази насока е примерът с поп кралицата Мадона, която подкрепи трите пънкарки на концерта си в Москва преди няколко месеца. На нейните концерти, но и в интернет сайта й се продават тениски в подкрепа на “Пуси райът”. Бройката се предлага за 19,95 долара. Прес аташето на Мадона уверява, че инициативата е плод на съгласие между нея, адвокатите на пънкарките и онези от тях, които са на свобода. Но Екатерина Самуцевич, която е на свобода, твърди, че не знае нищо за кампанията на Мадона.

“Никой не е договарял нищо нито с мен, нито с Надя (Надежда Толоконникова), нито с Маша (Мария Альохина)”, заяви Самуцевич пред в. “Moscow times”.Исландската певица Бьорк също се е свързала с пънкарките, за да пусне на пазара тениски с тяхното име, а после с приходите от тях да плати съдебните разходи на трите певици, но споразумение по въпроса между двете страни все още не е постигнато.

Друг въпрос възникна във връзка с един от адвокатите на пънкарките – Марк Фейгин, който неотдавна се отказа да ги защитава. Неотдавна Фейгин се опита да регистрира в Русия името на “Пуси райът” като търговска марка посредством фирма собственост на съпругата му. Фейгин твърди, че това е единственият начин да се защити марката от злоупотреби и че е действал в съгласие с пънкарките. Но Екатерина Самуцевич заяви по този повод, че се е почувствала предадена и не иска да има нищо общо с каквито и да е регистрации на каквито и да е търговски марки.

“Спрете тези регистрации, спрете всичко това! Отвратена съм от тази история, от парите, от идеята за търговската марка. Парите са нещо мръсно, а аз имам нужда от свобода, не за мен, а за Русия”, каза Самуцевич. В Москва Роспатент, федералната служба за защита на интелектуалната собственост, патентите и търговските марки, отхвърли молбата на Фейгин за регистриране на “Пуси райът” като търговска марка.

Но каквото и да говори Екатерина Самуцевич, или да отсъжда Роспатент, търговията със стоки, свързани с триото, което преди няколко дни беше включено сред претендентите за титлата “Личност на годината” на влиятелното сп. “Тайм”, процъфтява. Руската издателска къща “Алгоритъм” пусна на пазара книга, подписана от Надежда Толоконникова. Само че не става дума за разрешено от нея издание, а просто за сборник от писания на Надежда в нейния блог. Впоследствие издателството направи крачка назад и се извини за стореното.

“Пуси райът” нахлуха дори и в американския анимационен сериал “Саут парк”, където един от персонажите се появи с тениска с надписа “Освободете “Пуси райът”. В американския сайт Амазон срещу 9,95 долара се продава книга, за която се твърди, че е написана от младите жени от “Пуси райът”. В действителност става дума за сборник от изказвания, стихове и подобни неща. Пак в Амазон се предлага тениската за “Пуси райът” на Амнести интернешънъл за 14 долара, както и други стоки за 15-17 долара.Прочутият клуб в Ню Йорк Си Би Джи Би продава в Амазон тениска, посветена на пънкарките, срещу 24 долара. Не е ясно за кого отиват парите.

В италианския сайт на Амазон се продава за 10,20 евро брошура за “Пуси райът”, изготвена от организацията Феминистка преса, която твърди, че е сдружение с нестопанска цел. Организацията посочва, че е работила по брошурата директно с членове на руската пънк банда. Не бива да забравяме и множеството книги на френски и музиката за MP3. И ако пънкарките не искат да защитават името си, има хора, които се опитват да извличат дивиденти от него, въпреки че нямат нищо общо с “Пуси райът”. Според адвокатите на певиците в момента текат процедури по регистрирането на името на пънк бандата като търговска марка в Естония, Швейцария и Великобритания. Молбите за регистрация са внесени от напълно непознати на певиците хора.

Фабрицио Драгосеи

в. Кориере дела сера

e-vestnik.com