Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Обама и Борисов: Ние сме партньори и съюзници

Американският президент Барак Обама и премиерът Бойко Борисов определиха двустранните ни отношения като „първостепени и изключителни“.България е изключителен съюзник на Съединените щати. Това каза Барак Обама преди началото на срещата между двамата в Белия дом. България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка област. Това каза от своя страна Бойко Борисов. Преди началото на разговорите Барак Обама и Бойко Борисов направиха кратки изявления, предаде специално за БГНЕС Соня Каникова от Вашингтон.

Обама подчерта всички сфери на отлично сътрудничество между двете страни и особено тази в областта на сигурността. Обама говори за Чикаго като един български град в САЩ. Американският президент даде положителна оценка за ролята на България на Балканите – опора на сигурността и нарече Борисов – ефективен лидер. Барак Обама благодари за добрата работа и сътрудничеството по разследването на атентата в Бургас. Президентът на САЩ се пошегува, че с Борисов трябва да се внимава тъй като има черен колан по бойни изкуства.

Бойко Борисов благодари за поканата да посети Белия дом и поздрави президента Обама с преизбирането му. Българският министър-председател изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма. Той посочи, че българската икономика е стабилна, а държавата ни има нисък дълг и малък бюджетен дефицит. „Всички в България се трогнаха, че вие лично се обадихте да изкажете съболезнованията си на близките на загиналите в атентата в Бургас. България и САЩ са рамо до рамо не само в разследването на този терористичен акт, но и в Афганистан“, каза още Борисов.

След разговорите в Белия дом премиерът уточни, че е много доволен от срещата. Президентът Обама каза само суперлативи за България и нито една забележка по никоя от темите. Дори за правосъдната система даде висока оценка, каза още той.В срещата участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай М

bgnes.com