Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Половината от шофьорите карат на сняг с летни гуми

Пътна полиция предупреди, че съществена причина за катастрофите вчера и днес е неподготвеността на шофьорите и пътните превозни средства за движение при зимни условия, съобщиха от пресцентъра на МВР.Около 50% от водачите управляват автомобили с летни гуми, констатират от КАТ.За последните 24 часа в столицата са станали 94 леки и 5 тежки катастрофи. Пострадали са седем души. Служителите на Пътната полиция са получили 208 сигнала за леки инциденти и са съставили 108 двустранни протокола. От МВР допълват, че ако гумата има разкъсвания, превозните средства ще бъдат временно спирани от движение. Освен това съгласно правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата дълбочината на протекторния рисунък на гумите на колите и на мотоциклетите трябва да бъде не по-малка от 1,6 мм.

По-рано кметът на столицата Йорданка Фандъкова направи обиколка на града, за да провери ситуацията, предаде БНР. Поне три фирми ще бъдат санкционирани заради недобре свършена работа. Според кмета, фирмите са се забавили и затова се е получил проблемът с почистването на града. Чистени са големите булеварди и улиците, по които се движи градският транспорт, но не се влиза във вътрешнокварталните улици, обясни още кметът. Вече има и глобени собственици на магазини и офиси заради неизчистени прилежащи територии, съобщи  директорът на столичния инспекторат Веска Георгиева. Фандъкова не е останала доволна от почистването на спирките и подлезите. Затова всички фирми, които трябва да се погрижат за това, ще бъдат глобени. Ако 5% от територията, за която трябва да почистят, не е обработена, те ще получат и глоби.

Препоръки на КАТ към водачите на превозни средства

  • Да се проверят светлините на автомобила – изправност и регулиране на фаровете, мигачите, стоп-светлините;
  • Зимните гуми да са задължителни, превозните средства не трябва да са с износени или разкъсани гуми;
  • Да се провери състоянието на акумулатора и спирачната система;
  • Да се подменя течността на чистачките със зимна, както и антифризът на двигателя;
  • Шофьорите да имат предвид, че на пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат превозни средства, които отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и са технически изправни;
  • Зимната пътна обстановка изисква по-специален тип шофиране. Ако човек не се чувства уверен в шофьорските си умения, то по-безопасно за него и за другите участници в движението е да не управлява превозно средство през зимни условия;
  • Особено важни са спазването на необходимата дистанция, съобразяването с атмосферните и пътни условия, със състоянието на пътя и на превозното средства. Не трябва да се спира и намалява скоростта рязко.

 

dir.bg