Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Депутати искат връщане на смъртното наказание

Независими депутати се обявиха за връщане на смъртното наказание. Те внасят днес законопроект за промяна на Наказателния кодекс, с която да бъдат възстановени смъртните присъди с мотива, че това ще помогне за овладяването на тежката организирана престъпност у нас.Инициативата е на група, отделили се наскоро народни избраници от „Атака”. Според тях връщането на смъртното наказание е нещо, за което народът отдавна настоява, а политиците отказват да го чуят.„Знаем, че срещу нас ще застане цялото политическо лоби на организираната престъпност, но повече не може на жестоките убийства, на гаврите с деца или с възрастни и безпомощни хора, на изродите, които тормозят и убиват българите, държавата да отговаря с неефективни и меки наказания. Крайно време е да даде твърд и симетричен отговор.”, коментира един от вносителите Кирил Гумнеров.В предложения от депутатите законопроект се предвижда смъртното наказание да се възстанови и налага като най-тежка санкция за:

– престъпления против републиката;

– за предателство по време на война;

– за шпионаж в полза на чужда държава;

– за умишлено намаляване на боеспособността на българската армия;

– за убийство – предумишлено или извършено по особено жесток начин на бременна жена, на дете, ненавършило 14 г. и умъртвено от педофилски подбуди;

– при извършване на повече от 1 убийство;

– за серийни убийци;

– за производство и трафик на наркотици в големи размери.

 Смъртното наказание у нас беше отменено през 1990 г. Оттогава най-тежката присъда е доживотен затвор.Депутатите издигат искането си за връщане на смъртното наказание на фона на натиска от ЕС страната ни да отмени предвидената в законодателството ни в момента най-тежка присъда  „доживотен затвор без право на замяна“.Съветът на Европа вчера излезе с официално становище, в което изразява разочарованието си, че България все още не е отменила това наказание, квалифицирано в позицията като „нечовешко.” За отмяна на доживотния затвор без право на промяна се обяви и вицепрезидентът Маргарита Попова.Същата група депутати е готова и с проект за наказание на педофилите с химическа кастрация, който ще бъде внесен в парламента до края на тази седмица или най-късно в началото на следващата.

manager.bg