Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Пет причини за срива на Apple

Apple внезапно се оказа в центъра на бурята, след като акциите на компанията бяха подложени на масирана разпродажба. Това постави в изненада пазарните наблюдатели, които се чудят защо при очаквания за двуцифрен ръст на продажбите догодина капитализацията на компанията се срути с близо 7% само за ден, а за последните 10 седмици се е свила с 20%.Вероятно това, което се случва, е третата забележителна серия разпродажби, които засягат Apple тази година – през април-май акциите на компанията поевтиняха с 15 на сто, а за двата месеца след представянето на iPhone 5 корекцията бе с цели 25%, пише MarketWatch.

Вчера акциите на Apple записаха поевтиняване от 6,4 на сто до 538,79 долара за брой в рамките на редовната сесия, а в удължените часове за търговия изгубиха още половин процент до 536 долара за брой. Това дава пазарна капитализация на компанията от 541,7 млрд. долара.Въпреки всичко Apple се движи с ръст на пазарната оценка от 35 на сто тази година, което я прави едни от най-добрите в технологичния сектор. За момента по-голям ръст записват единствено Amazon.com и eBay.За разпродажбите от вчера обаче сякаш няма видими причини. Анализаторите все още се бичи настроени спрямо акциите на компанията, очаква се Apple да бъде в центъра на вниманието по празниците заради продукти като iPhone5, iPad mini и новата линия iPod.Освен това най-накрая Apple реши да върне на акционерите част от натрупаните печалби, изплащайки дивиденти.Все пак за натиска върху акциите на компанията има причини, пише MarketWatch. Това са по-скоро опасения, които витаят около Apple и които биха имали негативно отражение ако се сбъднат.

1. Опасения за началото на 2013 година

През последните няколко месеца Apple пусна нови версии на всички свои продукти, така че може да се очаква затруднение с доставките на някои от тях по празниците. Според някои анализатори това може да отложи продажби за първото тримесечие на 2013 година, като това виждане е заплашено от евентуално влошаване на икономическата ситуация.
2. Загуба на пазарен дял при таблетите

В сряда IDC публикува доклад, според който платформата на Google Android ще бъде на 43% от всички таблети тази година, докато делът на Apple се свива от 56,3 на 53,8 на сто. Това все още оставя iPad пазарен лидер, но по-голямата конкуренция може да принуди Apple да бъдат още по-агресивни с цените, а това вероятно ще се отрази на маржовете на компанията

3. Технически фактори 

Вече три пъти през последните шест месеца акциите на Apple се връщат под 550 долара. Освен това в момента има риск от формирането на  модел „кръст на смъртта“, където 50-дневната пълзяща средна е под 200-дневната, а това би отключило още разпродажби. Сред трейдърите пък има слух, че някои компании увеличават маржин изискванията за търговия с акции на Apple, което може да свие ликвидността.

4. Битката със Samsung 

Южнокорейският гигант се превърна в основен конкурент на Apple както при смартфоните, така и при таблетите. Днес предстои поредното съдебно заседание по споровете между двете компании за кражба на патенти, като не се знае в какъв в крайна сметка ще е изходът от ситуацията.

5. На хоризонта не се виждат нови продукти 

Акциите на Apple се влияят от пускането на нови продукти повече от тези на която и да било друга компания. Истерията за новия iPhone 5 и iPad mini бе сред основните фактори, които доведоха до близо 70% поскъпване на акциите на Apple за деветмесечието на годината. Сега обаче не се очакват нови продукти, при това през цялата следваща година.

investor.bg