Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Общинските съветници гласуваха определянето на местните такси и цени на услуги във Варна

Общинските съветници дискутираха приемането на План-сметката за дейност „Чистота“ за 2013 на ПК „Финанси и бюджет” към местния парламент. Началото на разискванията започна с мнението на Ради Радев, който постави редица въпроси към администрацията на Община Варна. Той уточни, че за 2012г в Сметка-чистота има предвидени средства за закупуване на съдове за битови отпадъци, а за следващата година такова перо не е заявено. На следващо място стои въпроса с квотите  за събиране и транспортиране на битови отпадъци са намалени с 200 хил.лв. Радев постави въпроса и за това, че зимното почистване на улиците в града също не би следвало да бъде отбелязано в тази сметка. По време на разискванията председателя на ПК „Финанси и бюджет” се обърна към Ради Радев, за да го попита защо не е поставил въпросите си навременно и в срокове, а не в последния момент, когато съветниците гласуват сметката. Радев отговори, че тогава не е имал данни за 2012 и е нямало как да направи съпоставка. Общинският съветник  поиска точката да се изтегли от дневния ред на комисията, за да се преразгледа от ресорната комисия, но това предложение не бе прието от колегите му.

Общинските съветници приеха изменението в   Наредбата за местните такси и цени на услуги.  На комисията присъства директорът на Дирекция „Местни данъци“ Иво Филипов, който уточни, че според новите разпоредби ще има възможност такса смет да отпадне единствено за незастроени площи. Изискването е собствениците да подадат декларация, както и да бъдат приложени служебни бележки от ВиК и електроразределителното дружество.

Спорове предизвика и точката относно определяне на границите на зоните в населените места и категориите на винлните зони на територията на Община Варна . Председателката на ПК „Архитектура” постави пред съветниците въпроса защо територията на Приморски парк се намира в две различни зони, след като по ОУП е територия с едно и също перспективно развитие. След като Иво Филипов отговори, че при определянето на зоните администрацията се е водила от принципа на атрактивността им, Парушева попита на какъв принцип е решено в първа зона да се включат УПИ-та отредени за озеленяване. В последствие стана ясно, че собствениците на такива имоти се прави голяма отстъпка от данъчната тежест.

Съветниците разгледаха предложение от кмета Йорданов за общината за отпускане на средства за газьол за нуждите на тубдиспансера, както и писмо от временно изпълняващия управител на болничното заведение д-р Борян Иванов. След обсъждане на състоянието на тубдиспансера стана ясно, че трябва да му се помогне и да му бъдат отпуснати необходимите парични средства „при възможност”

  ПК „Финанси и бюджет” продължи с приемането на останалите точки от дневния ред, които касаеха проектът „Европейска Варна“ по Телевизия „Черно море“ и е на стойност 30 хил.лв да бъде продължен, като заедно с това беше гласуван  и проектът на Дарик радио, озаглавен  „Пленарна зала“, който е на стойност 33 900 лв. и предвижда да се излъчват директно сесиите на Общински съвет Варна.

barometar.net