Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 11.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Може ли да бъде намален броят на направленията от 2013-а година

Появиха се спекулации, че от догодина може да бъде намален броят на направленията за преглед при специалист. Причината е, че се повишава заплащането за някои лекарски услуги. Пред ТВ „Европа“ председателят на Българския лекарски съюз, д-р Цветан Райчинов потвърди, че медиците ще получават повече за някои дейности, но това по никакъв начин няма да повлияе на пациентите. Те обаче изразиха безпокойството си.Може ли да бъде намален броят на направленията за преглед при специалист през новата 2013-а година. Този въпрос започна да вълнува все повече пациенти, след като стана ясно, че от 1 януари се повишават цените на някои лекарски услуги, заплащани от здравната каса. Според лекарския съюз по-високите цени няма да са сметка на броя на направленията.

„Цените на първичната помощ, заплащането за диспансерен преглед, за профилактичен преглед, детски ще се увеличат с 2-3 стотинки. Не са  драстични увеличения. Мога да кажа средно с около 3%. Пациентът по начало няма защо да плаща. Когато пациентът отиде при лекаря и е здравно осигурен, той получава всичко безплатно и преглед при семейния лекар, и преглед при специалист.“, обясни д-р Райчинов. От Националната пациентска организация все пак изразиха безпокойство от евентуално увеличение и на цените за пациентите, когато те не използват направление, а се преглеждат на частно.

„Те хубаво успокояват, ама българинът малко не вярва, докато не види. Така че нека да видим със сигурност в какво точно се изразяват въпросните увеличения, да видим дали ще засегнат пациента и се надяваме Лекарският съюз наистина да проявят благоразумие, както и Здравната каса. На всяка промяна в посока увеличаване ще се противопоставим, защото така ще се увеличат практиките на самолечение, ще зачестят случаите на усложнения, което ще доведе до още по-скъпи услуги в системата.“, категоричен е Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според него и в момента цените на лекарствата и на лекарските прегледи са достатъчно високи за голяма част от пациентите и би било неразумно да се вдигат още.