Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Лилия Христова: Законът за предучилищното образование ще помогне на децата по-лесно да се социализират

Законът за предучилищното образование предвижда децата да се социализират по-бързо, това каза Лилия Христова  на свиканата днес в  ГЕРБ-Варна пресконференция на варненските народни представители. Тя уточни, че предучилищното образование за деца на 4 годишна възраст ще има за цел те да се  адаптират  по-бързо към заобикалящата  ги среда и не трябва да се разглежда като училище, а като начин децата да се приобщят към връстниците си и по-лесно да комуникират помежду си. Народният представител Лилия Христова каза още, че законът ще влезе в сила от 2016-2017г., като така има достатъчно време родителите да се запознаят с функционирането му. На следващо място тя подчерта, че след дискусии се е стигнало до решението държавните училища да останат държавни, а общинските да продължават да бъдат в управление на общината. Депутатът уточни, че в началото на следващата година ще се организира дискусия за посоките и проблемите в професионалното образование във Варна, а към 1 май 2013 трябва да се направи  ревизия на остарелия закон за професионалното обучение и да се регламентират отношенията между профилираните училища и  бизнеса. Очаква се младите  специалисти да получат подкрепа от бъдещите си работодатели, като тя трябва да има изражение и в осигуряване на техническо оборудване в училището  и в провеждане на стажове. Това е становището на училищните ръководства с профилирано обучение за икономическия сектор. Тя даде пример с Министерството на земеделието и храните, където  няма разчети за необходимостта от кадри в селското стопанство по региони.

  Лилия Христова заяви пред журналисти, че след много преговори народните представители  са успели да издействат 1 млн лв. за нова спортна зала в СОУ „Елин Пелин”, като предстоят и разговори относно сходно спортно съоръжение в СОУ „Найден Геров”. Общо 430 хил. лв са отпуснати за реконструкции на Механотехникума във Варна, Транспортното училище и  професионалната  гимназия по икономика “Д-р Иван Богоров” , това стана ясно още на свиканата пресконференция.  По думи на Лилия Христова политиката  на ГЕРБ е ориентирана и към социалната дейност. Тя спомена проблема с ТЕЛК за деца с трайни увреждания, където се налага през 3 години да се набавя необходимата документация, която да констатира заболяванията на децата. Това се оказва доста отежнен механизъм, тъй като голяма част от заболяванията за перманентни и няма подобрение за децата във времето, каза още Христова.  Това е и причината, поради която трябва да отпадне изискването за 3-те години и децата с трайни заболявания да бъдат освободени от документалните изисквания. Лилия Христова подчерта,  че има идея за изграждане на нощни центрове за деца и възрастни хора. Центровете ще имат за цел да помагат на семейства, които трябва да оставят за няколко дена възрастен или детe.

По време на пресконференцията думата взе и народния представител от ГЕРБ Варна Емил Радев, който заяви, че предстоят промени в закова за процесуалния кодекс в съда, както и промени в закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.  Новият режим ще гарантира, че  всички потърпевши  ще бъдат овъзмездени. На следващо място той спомена и закона за нотариусите и нотариусната дейност, според който се предвиждат глоби за всички нотариуси, които извършват нерегламентирани дейности.  Народният представител Емил Радев засегна и темата, касаеща регистрирането на много хора на един адрес, което по негови думи е практика по време на избори.  Новият регламент предвижда да се издават документи, с които ще се доказва за какво време хората, регистрирани на адреса ще живеят на него. Варненският народен представител засегна и закона за публично-частното партньорство,  който в последствие предвижда държавата и общините чрез обществени поръчки да провеждат процедури по публично-частно партньорство в областите на архитектурата, транспорта, здравеопазването и др. Това по думи на Емил Радев ще има за цел подобряване състоянието на бизнеса. Той уточни, че законът е нов не само за България, но и за ЕС.

Деница Герчева

barometar.net