Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Броят приятели във Facebook подсказва какъв човек си

Някои хора предпочитат да имат няколко близки приятели „под ръка” във „Фейсбук”, докато други – стотици, че дори хиляди, които въобще не познават. Изследване показва, че броят на приятелите във Facebook може да зависи от това колко успешен сте в живота и колко често пътувате.Изследователи от University of Virginia и London Business school казват, че „перфектният” брой приятели в „лицекнигата” в действителност зависи от няколко социално-икономически фактора и варира спрямо различните държави.Шигехиро Оиши, професор по психология от Колежа за изкуства и наука към Университета на Вирджиния, и Селин Кесебир от Лондонското бизнес училище, изследват ползите от стратегиите в социалните мрежи, като представят изводите си в две публикации в Psychological Science, списание на Association for Psychological Science, съобщава dailymail.co.uk.Според изводите им, една от причините американците да предпочитат по-голяма мрежа от приятели се крие във факта, че много често пътуват.

Друг важен фактор са икономическите условия към определен момент. „Когато има икономически просперитет е по-малко вероятно приятелите ви да се нуждаят от помощ, което предполага поддържането на по-голяма мрежа от приятели. Когато обаче обстановката не е толкова добра, повечето приятели във Facebook може да ви костват огромни средства по отношение на време за комуникация с тях и преки разходи.”

Учените са събрали 247 американци за участие в тяхното изследване. Участниците са били помолени да направят списък с три вида приятели: много близки, близки и далечни. Също така са били помолени да си представят, че тяхното време, енергия и пари са ограничени до 60 точки, които те да разпределят между трите типа приятели, с които общуват в социалната мрежа. Също така им е било поставено условия да дадат три определения от общуването си с тези три типа „приятели”: удовлетвореност от живота, позитивни емоции и липса на негативни емоции.

Резултатите от проучването е довело Оиши и Кесебир да следните изводи: поддържането на широка, повърхностна стратегия в социалната мрежа е подходяща за хора, които пътуват много и живеят при добри икономически условия. Обратно, поддържането на тясно и по-близко приятелство във „Фейсбук” е подходяща за хора, които не пътуват често и живеят в нетолкова добри икономически условия.

http://science.actualno.com