Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Варна 2012 г. – Важни проекти, приет ОУП, слаба опозиция

Важни проекти

През 2012 г. във Варна беше даден старт на проекти, които ще променят облика на града, ще подобрят транспорта, инфраструктурата и градската му среда. Благодарение  усилията на ПП ГЕРБ и общинската администрация бе подписан Проектът за интегриран градски транспорт на стойност 114 млн.лв., който е най-мащабната европейска инвестиция във Варна от началото на прехода. Също така със съдействието на общинските съветници от ПП ГЕРБ и общинската админтистрация през пролетта на 2013 г. във Варна ще дойдат 30 нови тролейбуса. Друг важен проект, който ще се реализира е Интегрирания план за градско развитие, който е жизненоважна инвестиция в подобряването на градската среда. По ОП „Регионално развитие” за „Зелена и достъпна среда”, Варна ще усвои 5 млн.лв. за реализиране на проект и още 10 резервни проекта по 500 000 лв. Не по-малко важни са инвестициите в изграждането на помпената станция „Акациите” и тласкател-град Варна, новата пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци”, реконструкцията на бул.”Генерал Колев”, изграждането на бул.Република, проектът „Алея първа”. Всички помним какви проблеми създаваше липсата на пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци”, но с подкрепата на правителството този проблем ще бъде решен. Същото се отнася и за проекта „Алея първа”, който бе стопиран при управлението на НДСВ и Тройната коалиция, за да получи зелена светлина при управлението на ГЕРБ. Години наред крайбрежната алея бе непривлекателно място за варненци и политиците от БСП, които проявяват загриженст за Варна трябва да отговорят на въпроса – какво направиха, за да изчистят тази гнойна рана от лицето на града?  През 2012 г. беше приет Общия устройствнен план на града, акт чакан от години, който ще даде възможност за активизиране на бизнеса и привличането на нови инвестиции. По инициатива на общинските съветници от ПП ГЕРБ бе забранено строителството в Морската градина, започна построяването на нови детски градини и площадки. Неясна остава съдбата на Двореца и културата и спорта, който се руши, но е създадена комисия, която ще предложи варианти за спасяването на един от символите на Варна. Има какво да се желае от общинската администрация по отношение преасфалтирането на улиците, осветлението и бездомните кучета. По инициатива на кмета Кирил Йорданов бе отложено въвеждането на Синята зона с аргумента, че сме в период на икономическа криза и варненци нямат финансова възможност за нови разходи. С общи усилия и инициативността на ПП ГЕРБ продължава строителството на храма „Св.Прокопий Варненски”. За съжаление не бе намерена подкрепа от страна на правителството за изграждането на естакада в района на свлачището „Трифон Зарезан”, крайбрежните буни са в окаяно състояние, не е стартирала процедурата по избор на концесионер на Пристанище Варна. Тези и други проекти свързани с Варна, трябва да намерят своето разрешение през 2013 г., както и работата по автомагистрала Хемус, която е включена в приоритетите на  кабинета и ПП ГЕРБ.

Политически партии

ГЕРБ

Годината бе интересна и ползотворна за управляващата партия във Варна. За да успокои вътрешната борба в местната структура, централното ръководство взе мерки, които дадоха резултат. Първо подаде оставка областният координатор на партията Павел Димитров, като мястото му зае мениджърът на Гранд хотел Варна Иван Портних. Той успя да мобилизира структурите, срещите му с актива на партията са регулярни и на тях се поставят актуалните въпроси, които вълнуват членовете и сипматизантите на ГЕРБ. Младият политик бе избран и за председател на ключовата комисия по Финанси и бюджет в Общинския съвет. В заседанията на местния парламент Портних изпъкна с познаване проблемите на града, гъвкава мисъл и желание за консенсус. В усилията си да наложи модела на европейския политик, той бе подкрепян от председателя на Общинския съвет Николай Апостолов, който показа професионализъм в работата си. В местния парламент ПП ГЕРБ има работещи с хъс и идеи общински съветници като Павел Христов, Лидия Маринова, Даниела Димова, Николай Георгиев, Иван Луков, Валентина Софрониева, Николай Пашов, което е предпоставка за успешна и ефективна работа. Бяха приети важни за града решения като незастрояването на Морската градина, ОУП, ремонти на училища и детски градини и др. През есента с решение на правителството бе освободен областният управител на Варна Данчо Симеонов. Политически анализатори свързаха рокадата с вътрешното напрежение в местната структура на ГЕРБ. Според други обаче смяната е била продиктувана от други фактори, но е факт активната международна дейност на Симеонов и усилията му в привличането на инвестиции във Варна. На мястото му бе назначен зам.кметът на Варна Коста Базитов, който има 12 годишен опит в областта на администрацията. За нов аминистративет секретар на ПП ГЕРБ Варна бе посочен перспективният Павел Христов, който има опит като общински съветник и е трупал политически опит в Европа. Има с какво да се похвалят и народните представители на партията, Лилия Христова /изключително активна по социални и образователни въпроси свързани с Варна/, Емил Радев, д-р Красимир Петров, които успяха да издействат 1 млн лв. за нова спортна зала в СОУ „Елин Пелин”, 430 хил. лв за реконструкции на Механотехникума във Варна, Транспортното училище и професионалната  гимназия по икономика “Д-р Иван Богоров, нов скенер във варненската болница „Св. Анна“. Емил Радев вземаше дейно участие в правната комисия на парламента и информира, че предстоят промени в Закона за процесуалния кодекс в съда, както и промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

БСП

Годината не бе лесна за партията-столетница, на фона на нестихващата вражда между Георги Първанов и Сергей Станишев и техните лобита. В тази напрегната обстановка на председателят на Градския съвет на БСП-Варна Борислав Гуцанов му се наложи да прави сложни политически пируети. Той трябваше да посреща Първанов, после Станишев и да балансира между двамата. Като общински съветник Гуцанов / който натрупа солиден опит/ се изявяваше като опозиционно острие и не спестяваше неудобните въпроси към управляващите. Но в тази битка червеният лидер бе оставен сам, което не помогна на опозицията да изиграе съществена роля при вземането на решения в местния парламент. Рядко се чуваше гласът на Аврам Тодоров, Пламен Градинаров се оттегли от политиката, проф. Клисарова бе активна само по въпроси свързани със здравеопозването, Димитър Чутурков бе пасивен. Не разбирам защо в БСП-Варна не започват да налагат нови лица от прословутата младежка организация, може би сянката на Гуцанов е прекалено голяма? Областният лидер Красимир Янков направи едно-две иказвания за цялата година, което ме навежда на мисълта, че не живее във Варна. Прогнозата, че ще бъде водач на листата на БСП за парламентарните избори ще е уникален ход на ръководството на социалистите, който ще бъде в услуга на другите партии. Толкова пасивен областен лидер БСП-Варна не е имала никога, а тихото противоборство с Гуцанов не помага на партията. Депутатите на социалистите не проявиха никаква активност по отношение проблемите на града. Петър Димитров предпочете да се занимава с АЕЦ „Белене” и други глобални въпроси вместо да впрегне енергия за морската столица. За проф.Андрей Пантев е излишно да се коментира – за мандатите си като народен представител от Варна той не е направил нищо за града. За него е задължително Станишев да даде отговор на въпроса защо постоянно го налага в листата за депутати, когато професорът няма нищо общо с града и проблемите му?

Атака

В партията на Волен Сидеров настъпи разцепление и двамата народни представители от Варна напуснаха Атака. Димитър Карбов стана независим и известен с това, че внесе предложението Галя Гугушева да стане конституционен съдия. За варненци депутатът остана напълно непознат за 4 години, както и колежката му Цвета Георгиева, която премина в РЗС. Не са известни и техни законопроекти или инициативи свързани с Варна и е редно да дадат отговор на въпроса пред своите избиратели: Защо въобще станаха народни представители?

ВМРО

Воеводите бяха активни през годината, но основно по въпроси свързани с малцинствата. След шествието им в ромската махала на Варна по време не местните избори през 2011 г. би трябвало да им е ясно, че варненци са против такива акции. Същото се отнася и за смяната на имената на местности от турски на български език предложено от Костадин Костадинов, което не срещна подкрепа и в Общинския съвет. Младият политик се опита да детронира от поста му председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, но не успя и най-вероятно ще си търси друга партия, за да продължи кариерата си.

ДСБ

От партията на Иван Костов не проявиха голяма активност през 2012 г., като изключим традиционните пресконференции. На тях проф.Камбуров и колегите му не пропускаха да критикуват Кирил Йорданов, ГЕРБ и общинската администрация. Но малобройното им представяне в местния парламент не им позволи да влияят съществено при правенето на политика. Въпреки активността на общинските съветници Николай Недков и Ивайло Митковски, разпадането на групата „Синя Варна” не се отрази добре на опозицията в Общинския съвет.

Нашият град

Общинските съветници от партията Владимир Тонев, Таня Парушева и Андрей Василев работиха активно в местния парламент. Те внасяха предложения, участваха активно в дискусиите в постоянните комисии и показаха, че и малко на брой, когато политиците имат желание могат да бъдат полезни за града.

СДС, НДСВ, ДПС, РЗС, Партия на гражданите отсъстваха от политическия живот на Варна и няма с какво да бъдат запомнени през 2012 г.

Иво Югов