Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Посрещаме Нова Година вкъщи

Българите масово ще посрещнат Нова Година в къщите си. Това показва национално представително проучване на НЦИОМ.76 % от българите планират да посрещнат Новата година у дома. Основната причина за това е липсата на пари. Едва 5 на сто от хората ще си кажат Наздарве в полунощ в ресторант, а малко над 1% в ски-курорт. 10% от българите все още не са решили къде ще бъдат в новогодишната вечер. Това са предимно младежи до 29 години, ученици и столичани.

От 20 до над 200 лева варират и заделените средства на човек за празника. Най-много – една трета от хората, са предвидили да похарчат между 50 и 100 лв. Горе долу толкова е броят на българите, които ще дадат за новогодишната трапеза между 20 и 50 лв. Едва една пета от хората ще отделят суми над 100 лв., а 4.5% – над 200 лв. Около 15% от българите обаче няма да могат да дадат повече от 20 лв. за пазника, а 7% от сънародниците ни са толкова бедни, че няма да отделят никакви средства, за да празнуват.

Доходите са основна пречка и за осигуряването на големи подаръци по Нова Година. Около 53% от българите ще се вместят в суми между 20 и 100 лв. 19% ще купят подаръци на стойност до 20 лв., а 17% от няма да отделят никакви пари. Въпреки финансовите затруднения 34% от българите твърдят, че са предвидили средства за благотворителност. По-често от останалите това възнамеряват да направят хора на възраст между 40 и 49 години, с висше образование, жители на областните градове, както и хора с доходи над 290 лв. на човек от домакинството.Въпреки бедността много българи остават оптимистично настроени за догодина. 43% от сънародниците ни очакват по-добра 2013 г. за страната, а други 7% се надяват новата година да е поне толкова добра, колкото отминаващата.Сред хората с оптимистични нагласи преобладават младите и образованите българи, както и хората със стандарт над средния. Негативни очаквания декларират главно хора на възраст над 50 години, респонденти с нисък стандарт и ниско образование.Очакванията към новата година в личен план са малко по-благоприятни от тези за страната. 44% от българите очакват да живеят по-добре през новата година, а 18% – по-зле.Подобни нагласи се регистрират предимно сред хора на възраст до 39 години, сред високо образовани и заможни българи. Песимистите са на възраст над 50 години, нискообразованите, крайно бедните и ромите