Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Добрев: Няма да се строи ТЕЦ край българската граница

В портфолиото на МИЕТ и в ресора на МИЕТ не се намират решения по трансграничен ОВОС с Турция. Това заяви енергийният министър Делян Добрев в отговор на въпрос на Петър Димитров от КБ за инвестиционни намерения на Турция в района на Резово.“Да ми задавате въпрос по отношение на ОВОС не е коректно, има министър на околната среда и водите, питайте я нея какви са стъпките, които България е предприела за такъв ОВОС. За разговорите ми с турската страна дали ще се строи някакъв вид централа, повдигнах този въпрос няколко пъти и получих отговор, че няма категорични намерения на Турция за строителството на каквато и да е централа. Но дори и да има някакви намерения, те трябва да отговарят на най-стриктните изисквания на ЕС по отношение на опазване на околната среда“, подчерта Добрев.

„Миналата седмица имаше среща в Бургас и съседните общини в региона на Резово от турска страна, кметовете на съседните общини на България заявиха, че няма да се строи ТЕЦ край българската граница. Има отрицателно становище на министерството на околната среда в Турция. Министър Караджова е запитала турската страна официално чрез МВнР, но все още не е получила отговор“, поясни Добрев.От своя страна Пенко Атанасов от КБ заяви, че благодарение на бившия кмет на община Царево, на протестите на екоорганизации срещу строителството на този обект, е проведена срещата в Бургас. „Тогава вашите хора се бяха изпокрили. Нашето опасение е, че на заседанието в Анкара твърде вероятно е нашият премиер да е дал „добро“ за такова строителство. Това силно ни притеснява, вие се криехте до последно и искахте това да не се случи. Местните хора са обезпокоени. За АЕЦ нищо не са казали. Най-вероятно и АЕЦ, и ТЕЦ ще строят, и тогава нашето Черноморие ще го зачеркнем, както и Странджа планина и туризма. Няма да ги има. Това, че вие не провеждате необходимата политика от най-високо ниво нас ни притеснява. Не можем да бъдем доволни от отговорите, които давате“, подчерта Атанасов.

Добрев посочи, че опитите за всяване на напрежение и на страх сред хората явно ще продължат, „защото сме само 6 месеца преди изборите“. „Цитирам ви – „най-вероятно премиерът е обещал нещо на турския премиер“. Аз присъствах на това заседание и такива разговори не са се водили на това заседание. Некоректно е да всявате паника в това, че строителството на ТЕЦ може да съсипе българския туризъм. Вие знаете, че във Варна имаме по-голям ТЕЦ от този, който евентуално турците обмислят да строят. Не виждам нашият туризъм във Варна да се е съсипал заради ТЕЦ-а там. Няма да има такъв ТЕЦ от турска страна по информацията, с която разполагаме в момента“, обърна се Добрев към Атанасов.