Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Испанската лотария раздаде 2,5 млрд. евро

Големите печеливши в най-щедрата лотария в света – испанската Ел Гордо – живеят в общо 40 испански града и села, посочва британският в. „Гардиън“, като се позовава на окончателни данни на организаторите на лотарията.Най-големият победител в лотарията е източното предградие на Мадрид Алкала де Енарес, където отидоха 520 млн. евро от наградите на обща стойност над 2,5 млрд. евро.Румънски медии вече съобщиха, че един от големите победители в това населено място е безработен румънец, спечелил 400 000 евро.

В същото предградие колектив от 50 уволнени работници от фабрика за обработка на метали, фалирала и закрита преди пет месеца, също спечелиха голяма сума, след като си купиха заедно билети с печелившия номер.Едно от семействата, обитаващи предградието, славещо се и като университетско градче, обаче е успяло да спечели от лотарията 4 милиона евро.Главата на това семейство Антонио Ортега Санчес казва, че ще разпредели парите между децата си и братята и сестрите си. Печелившият номер в лотарията, теглена вчера беше 76058. С този печеливш номер в Испания бяха продадени общо 1800 билета.Цената на билет е 20 евро, а всеки от тези билети може да спечели максимално 400 000 евро. Съгласно сложният регламент на Ел Гордо обаче по принцип билетите с един и същи петцифрен номер се продават на пачка от по 10 билета.

Но тази пачка струва 200 евро, а във време на криза малцина могат да си позволят да отделят толкова пари за несигурно нещо. Смелчагът Антонио Ортега Санчес обаче се е решил на тази стъпка и е купил цяла пачка билети с печелившия номер. Така той се оказал с общо 10 печеливши билета, донесли му 4 милиона евро.

Повечето от неговите сънародници предпочитат да се обединяват и да купуват съвместно пачките с билети, което означава, че ще трябва да споделят после печалбите. Обикновено за всяко издание на лотарията се пускат в продажба само по 180 пачки с билети с един и същи петцифрен номер, тоест по 1800 билета.И докато настоящите победители в лотарията се радват на късмета си, едни от големите миналогодишни победители се готвят да станат герои на филм, който ще снима стиснат гръцки имигрант в Испания, пише в. „Дейли телеграф“.Това са жителите на испанското село Содето. Те са общо 250, но миналатагодина 249 от тях се обединиха и си купиха пачки с билети, които се оказаха с печелившия номер и им донесоха общо 120 милиона евро награди.Единственият жител на селото, който не поиска да се охарчи за билет, беше гръцкият имигрант, фермерът Костас Мицотакис. След като в продължение на година той гледаше как съселяните му инвестират печалбите в ремонт на къщи, в покупки на коли и в успешен бизнес, накрая той не издържа и сега е решил също да натрупа пари, като снима филм за късметлиите от селото и за това как една лотария може да промени живота на хората в условия на криза.Тази година за последно печалбите от Ел Гордо не бяха обложени с данък. От догодина печалбите над 2000 евро вече ще се облагат с данъци.

vesti.bg