Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Такса „Детска площадка“ във Варна

Около 60 млн. лв. са годишните приходи на Община Варна, като половината от тях са от данъците върху недвижимите имоти на варненци, 14 млн. лв. са от налога върху превозните средства и още толкова от придобиване на имущество. Близо 4 млн. лв. са от туристически данък и около 600 хил. лв. ­ от патентния, отчетоха от кметството.За идната година кметове и общински съвети в страната решиха да заложат и на нови или по-високи такси и глоби, които също да пълнят хазните им.

Във Варна ще въвеждат нови такси като например „люлка“, „детска площадка“ и „пързалка“, пише вестник Стандарт. Става дума за такси, които собственици на заведения с тротоарно право ще плащат. Те ще дават на общината допълнително средства за това, че използват тротоарите, за да поставят люлки до масите си, както и да заграждат част от общите пространства за детски площадки.

Такса смет във Варна без промяна

Размерът на таксата за битови отпадъци за 2013 г., за жилищни имоти на граждани и предприятия във Варна остава в размер на 1 промил пропорционално върху данъчната оценка на имотите, пише вестник Монитор. Според председателя на бюджетната комисия Иван Портних без промяна остава и такса смет за нежилищни имоти. Тя ще се изчислява върху отчетната стойност на имота и е в размер на 3,9 промила.„Много граждани казват: „Ние си плащаме данъците, а къде отиват парите ни?“ Но всъщност има и много, които не са изрядни платци. Набавянето на приходите по всеки източник става много, много трудно“, каза на заседанието на общинския съвет шефката на бюджетната дирекция на общината Стефка Господинова. Тя каза, че планираният бюджет на Варна за следващата година е 198,7 млн. лв.

В морската столица преди 2 г. беше въведен новият софтуер, който гарантира 100% събираемост на местните данъци и такси. Той обединява дейностите и базите данни, които досега се осигуряваха с 3 отделни програми на Националната агенция за приходите. Благодарение на придобивката гражданите, които искат да ползват някоя административна услуга, получават и справка за дължимите данъци, лихви или глоби на едно гише. Нововъведението автоматизира издаването на удостоверения и данъчни оценки, актовете за административни нарушения и наказателните постановления, както и начисляването и коригирането на налози за минали периоди. Освен това програмата систематизира всички данни за задължения и плащания на едно лице.