Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

„Оцениха“ АЕЦ „Белене” на 17 млрд. лв

При изграждане на АЕЦ „Белене“ всеки български гражданин ще плати средно 2800 лв. са пресметнали от Института по пазарна икономика.Днес официално започва информационната кампания за референдума на 27 януари, на който се поставя въпроса за бъдещето на ядрената енергетика.Инициативният комитет, създаден от ДСБ и Синята коалиция, който застъпва алтернативната позиция „срещу“ АЕЦ „Белене“, започна кампанията си с брифинг в БТА.Доц. д-р Красен Станчев разясни, че всички членове на комитета са с ясно заявена негативна позиция по темата „Белене“, защото са наясно колко финансово неизгодна е инициативата.

Той представи резултатите от пет независими икономически анализа, според които в най-оптимистичния случай нов АЕЦ у нас ще струва не по-малко от 17 млрд. лв. Като цена на електричеството може да се очакват около 22 стотинки за киловат/час, което е около три пъти повече от това, което плащаме в момента.Подобна висока цена трудно може да бъде заплатена от държавата и ще доведе до лишаване от средства за ключови сектори като образование, здравеопазване и социални услуги. Пенсиите ще бъдат замразени за години напред, поясни Станчев.Високи цени и ниски приходи за гражданите, това прогнозират от института и призоваха българите да гласуват с „не“ на референдума през януари.

Специалистите подчертаха, че е важно всеки да даде своя вот и да заяви гражданска позиция, защото проблемът е национален и засяга всички.Георги Касчиев заяви позиция, че „Белене“ не трябва да се строи, защото самата площадка за централата не е пригодена за подобно строителство. В тази зона е проявявана сеизмична активност в миналото и това таи огромна опасност, смята той.Стана ясно, че под площадката има поставена баластрова възглавница с дебелина 7,5 метра, но тя от години не е проверявана и не е ясно дали може да бъде успешен метод за превенция на инциденти.Журналистът Иво Инджев изтъкна като проблем липсата на средство за разграждане на ядрените отпадъци от централата. Той бе категоричен, че проектът е политически, а не икономически.Да привържеш България като енергийно зависима страна е много повече, отколкото просто да построиш някакви военни бази, така си вредим още повече, категорично заяви Инджев.

News.bg