Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ФИФА наложи тежко наказание на България

ФИФА наказа националния отбор на България да играе без публика в следващия си домакински мач от квалификациите за Мондиал 2014, който е срещу Малта на 22 март 2013 година.Причина за силно пресилената санкция са расистки скандирания по време на двубоя срещу Дания на 12 октомври 2012 година, отправени срещу Патрик Мтилига. Левият бек на гостите, който е от танзанийски произход, влезе като резерва в 54-ата минута на двубоя, след което бе освиркван от част от феновете на стадион Васил Левски при някои свои отигравания с топката, припомня Гонг.

В 73-ата минута на срещата в София бе отправено предупреждение към публиката да спре със задявките си с датския бранител, след което освиркванията към Мтлига значително намаляха, като мачът на стадион „Васил Левски“ завърши при резултат 1:1. „Въпреки че след предупреждението нивото на обидите утихна, звуковите расистки обиди продължиха до последния съдийски сигнал“, пише ФИФА в обосновката си за наказанието, като сред мотивите са и две хвърлени фойерверки на терена.

В сайта на световната централа се признава, че „дискриминационни действия идват от малка група от български привърженици“, но въпреки това е решено да бъде наложено наказанието за провеждане на мач при закрити врати.Организацията на Сеп Блатер също така налага и глоба за БФС в размер на 35 000 швейцарски франка. Освен това ФИФА предупреждава, че ако инцидентите се повторят, може да се стигне до служебни загуби, отнемане на точки и дори до изхвърляне на България и Унгария от световните квалификации.

Унгарците са наказани за антисемитски обиди по време на мача им срещу Израел. Самият Патрик Мтилига, заради когото е наказан националният отбор на България, бе изхвърлен завинаги от тима на Дания само 5 дни след мача в София поради крайно несериозното си отношение към националната фланелка по време на двубоя на червения динамит с Италия. Тогава Мтилига отказа да влезе в игра на мястото на Симон Поулсен и това подлуди селекционера Мортен Олсен, който изрита доживотно играча от националната селекция. „Аз съм във футбола от 40 години, но никога не съм виждал такова нещо. Той предаде съотборниците си“, заяви бесният Олсен след мача в Милан.

http://corner.dir.bg