Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Андрей Ковачев: Причината Станишев да ме обиди е уплахата завладяла БСП в изборната 2013 г.

Кои са акцентите в работата ви в Европарламента през 2013 г.?

И през тази година ще продължа работата си по две ключови теми за бъдещето на Европейския съюз, които са особено важни за България. Това са Многогодишната финансова рамка 2014-2020 и разширяването. Настоящия период на бюджетно планирана изтича в края на годината и ЕС трябва да одобри следващата седемгодишна финансова рамка (МФР). Това ще бъде тест за всички европейски институции и страни членки за това какъв ЕС искат да имат през 2020г. Многогодишната финансова рамка е важен инвестиционен инструмент за страните членки и техните региони. В икономическата криза европейските средства за солидарност и инвестиции в иновации и конкурентоспособност са ключови за бъдещето на българската и на европейската икономика.

Като докладчик за МФР в Комисията по регионално развитие на ЕП ще продължавам да защитавам позицията, че България трябва да разполага с  повече средства от сегашните по политиката за сближаване в следващия програмен период. Страната ни има много да наваксва за да повиши жизнения стандарт на своите граждани и заради това са ни необходими солидарните средства от ЕС, които да използваме максимално ефективно и отговорно.

Относно другата приоритетна тема, в следващите няколко месеца предстои ЕП да одобри годишни доклади за всяка една страна кандидат, включително Сърбия и Македония. Това са нашите най-близки съседи, които един ден ще станат част от ЕС. Преди това да стане обаче е нужна много работа в посока реформи и преодоляване на историческите несправедливости.

Очаквам от властите в Скопие да се вслушат в гласа на разума и да преосмислят политиката си спрямо България в посока по-добри отношения и прекратяване на манипулациите на историята, на посегателството върху културното ни наследство и дискриминация на гражданите, самоопределящи се като българи. Всички държави в ЕС подкрепиха позицията, че са нужни не само думи, а и действия от страна на властите в Република Македония за подобряване на съседските отношения. Това е необходимо, за да могат да отговорят на желанието на мнозинството от гражданите за европейско бъдеще на страната

Очаквате ли промяна на позицията на Македония спрямо България?

Логично би било властите в Скопие да работят за бързо приемане в ЕС. Това минава през подобряване на отношенията с България и прекратяване на откровените провокации към страната ни и към собствените си граждани, които открито заявяват своето българско самосъзнание и произход. Днес обаче все още Република Македония е единствената страна, където е опасно да се наречеш българин. Докато Европа досега следеше предимно етническата ситуация с албанското малцинство, властите в Скопие дискриминират онези свои граждани, които имат смелостта открито да  заявят българската си идентичност и корени и не се страхуват от истината. Съзнателно се унищожават и подменят всички исторически паметници свързани с българското културно и историческо наследство. Историята открито и безпардонно се манипулира за политически цели и постигане на успех на избори. Това е опасно. Това не е европейски подход. Това не са европейски ценности! Антибългарските рефлекси то комунистическото минало трябва да бъдат преодолени. Само по този начин Република Македония може да стане част от ЕС. Ключът към европейската интеграция на Република Македония не е нито в София, нито Атина, нито в Брюксел, а в Скопие.

 Изненадан ли сте от това, че лидерът на БСП Сергей Станишев ви нарече „дребен хулиган и подхожда ли на председателя на Партията на европейските социалисти да се държи по този начин?  

Въпреки че репликата на г-н Станишев бе отправена към колежката Йотова, то тя бе в мое присъствие и разбира се, за моя огромна изненада и огорчение, защото нито той ме познава, нито аз съм споменавал неговото име в участието си преди това по ТВ 7. Явно когато аргументи липсват,  раздразнението и уплахата в изборната 2013 г се увеличават и се стига до такива обиди, а възпитанието, ако го е имало, остава на заден план.

За съжаление тези думи идват от човек, който е председател на второто по големина  политическо семейство в ЕС и ако това не беше така, не бих им обърнал внимание. Смятам, че човек  заемащ тази длъжност  трябва да внимава много какво говори. Наблюдаваме една много агресивна и високомерна риторика от страна на българските социалисти. Те са преки наследници, както идейни, така и семейни на комунистите и все още им е чужда толерантността и зачитането на мнението на другите. Бих се радвал, ако в България има една европейска социалдемократическа партия, подобна на германската, но за голямо съжаление такава не съществува. БСП е много далеч от европейските си партньори в център-ляво.

въпросите зададе Иво Югов

www.briz15.com