Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Проверяват 16 митничари за фалшиви дипломи

Има съмнение, че 16 служители от митница „Свиленград“ са с фалшиви дипломи. Проверката на Агенция „Митници“ показала, че в деня на дипломирането си митничарите били на работа. Случаите ще бъдат предадени на новия главен прокурор, съобщи bTV.Четирима служители от Свиленград вече са уволнени заради използване на фалшив документ.В деня, в който 16 служители са се дипломирали, 10 от тях са били дневна смяна, а останалите са били нощна. Има случаи, в които служителите са вземали по 6 изпита на ден. Ясно е че тези дипломи са фалшиви, обясни шефът на митниците Ваньо Танов.

Проверката на дипломи е поредният тест за митничарите, чиято работа през последната година се гледа под лупа.През май 2012 г. цяла митническа смяна бе уличена във вземане на рушвети, а Митница „Свиленград“ бе пред закриване заради пълния провал на теста за лоялност.На митничарите бе даден срок да се поправят, а през това време близо 1/3 от персонала бе уволнен.Вече трети месец около 15-16 души се командироват месечно. „Аз съм оптимист, чрез технически средства може да бъде спряна до висока степен корупцията“, заяви Танов.Прочистването на митница „Свиленград“ от корумпирани служители съвпада с реконструкцията на „Капитан Андреево“.

Българските и турските митнически власти са на среща в Истанбул. Страната ни трябва да представи план за ремонтите дейности до края на май и да гарантира ,че реконструкцията няма да доведе до задръствания по границите през лятото. Затова едно от исканията на турската страна е премахването на такса „дезинфекция“ по границата.“Вторият въпрос, който те редовно поставят, който вече има решение – това беше по отношение на лабораторията, която трябва да взема проби. Вече има изградена такава лаборатория. Сега се оказа, че е частна. Може би поради липса на средства се е намерил друг вариант“, коментира още Ваньо Танов.