Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Държавата си иска собствеността над „Дупката“ в центъра на Варна

Текат процедури по промяна на собствеността на т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна, разкри пред „Черно море“ зам.-кметът арх. Димитър Николов. По думите му в момента Министерството на финансите преговаря със собственика на дружеството, чийто е имотът – бизнесменът Георги Гергов. С амбицията да превърне „Дупката“ в музей на открито държавата възнамерява да придобие апетитното място на пъпа на Варна. На каква цена обаче Гергов ще се откаже от скъпата си инвестиция все още е въпрос на разговори в София.

След като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков се заканиха да намерят решение на проблема с този „цирей в центъра на най-хубавия град по Черноморието“, идните дни предстои да се даде реален ход на промяната. Тя ще започне от премахването на търговските обекти, които от години заграждаха изкопа, набелязан за варненски ЦУМ.

Има кметска заповед за вдигането на бараките. В момента се доуточняват времето и начина на изпълнение, потвърди Иван Иванов, началник на общинския отдел „Контрол по търговската дейност и туризма“. По думите на Димитър Николов разчистването на мястото ще се финансира именно от финансовото министерство. Следващата стъпка е разработването на комплексен инвестиционен проект. Негов възложител би трябвало да бъде именно настоящият собственик – бизнесменът Георги Гергов. Проектът всъщност ще включва и подробен устройствен план, и проект за планирания лапидариум, уточни зам.-кметът. Така в музея на открито най-после ще видят бял свят уникалните археологически находки, които досега затъваха в „Дупката“ на спорни имотни претенции и икономически мераци.Според предварителните изчисления на кабинета, които първите мъже в държавата обявиха при една от визитите си във Варна неотдавна, новият проект ще глътне поне 2,5 млн. лв.

chernomore.bg