Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Варненският театър на гости на столичани

Четири хитови постановки на Варненския театър ще гостуват на столична сцена. Това ще се случи в началото на месец февруари. От 01.02. до 04.02.2013 г. гостите на Сатиричен театър „Алеко Константинов” и Учебен театър НАТФИЗ ще могат да се насладят на най-добрите представления на морската трупа. Минигастролът стартира с класиката на А. П. Чехов „Вуйчо Ваньо” (режисьор е Пламен Марков). В главните роли са: Стоян Радев, Михаил Мутафов, тв звездите Луиза Григорова („Стъклен дом”) и Пенко Господинов („Седем часа разлика”), Гергана Плетньова, Веселина Михалкова, Свилен Стоянов, Пламен Димитров, Нели Вълканова и Юлияна Чернева. Всички те ще излязат на 1 февруари от 19:00 ч. на голямата сцена в Сатиричния театър и многозначно ще отговорят на въпроса: „Защо ни е необходим Чехов днес?” „Защото – дали в пасторалната атмосфера на руската провинция от края на ХIХ век, или днес, независимо дали човек е успял или преуспял, винаги идва равносметката. Прочута е фразата на Вуйчо Ваньо, чийто образ пресъздава носителят на ИКАР 2012 за главна мъжка роля Стоян Радев, че ако е имал условия за развитие, от него е щял да излезе Достоевски или Шопенхауер. А Елена Андреевна – героинята на Луиза Григорова, ключов персонаж в тази пиеса за мечти, любов, надежди и разочарования, за светлите и тъмни страни на човешката душа, задава на себе си и на другите основния въпрос: „Какво означава талантът да живееш?”

На 2 февруари от 19:00 ч., също в Сатирата, на сцената ще се разиграе една от най-емблематичните трагедии на Уилям Шекспир: „Ричард III” под режисурата на Пламен Марков. Постановката вече гостува на софианци през изминалата година и се увенча със суперлативи от страна на публика и критика, а изпълнителят на главната роля Стоян Радев успя да спечели сърцата и на най-взискателните столични зрители. В спектакъла участва по-голямата част от трупата на Варненския театър.

Актьорът Стоян Радев, но в ролята на режисьор, ще можем да видим и на 3 февруари от 16:00 и 19:30 ч. в голямата зала на Учебен театър НАТФИЗ. Пиесата под негово ръководство носи заглавието „Паметта на водата” с автор Шийла Стивънсън. „Винаги силно съм се вълнувал от човешкото създание, винаги ми е било интересно да се занимавам с човека. Текстът всъщност прави своеобразна дисекция на човешката душа и това ме провокира да посегна към този драматургичен текст”, разказва той. И заедно с актьорите в главните роли – Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Николай Божков и Теодора Михайлова – кани всички да се потопим в историята на „Паметта на водата”.

Отново на сцената на НАТФИЗ ще можем да гледаме провокативния „Дон Жуан или Любовта към геометрията” по Макс Фриш, Жан-Батист Молиер, Салвадор Дали, Луиджи Пирандело и Жорж Юлгар с режисьор Георги Михалков. „Никога ли не си изпитвал свещен трепет от простотата и точността на познанието? Окръжност – най-съвършената фигура в геометрията! Съвършенство и хармония – нищо общо с тресавището на човешките чувства. Можеш ли да се изчервиш от срам пред една окръжност? Да изпитваш отвращение? Триъгълник – единствената фигура, която три линии в пространството могат да образуват. Триъгълник. Неотвратим като съдбата. Три линии, които разпиляват всички брътвежи за безкрайните възможности на живота, илюзиите за свободен избор, бляновете, мечтанията, копнежите… Не можеш да хитруваш. Няма настроения. Има една фигура, която се припокрива абсолютно със своето название – триъгълник. Нещо, което има стойност днес, ще има стойност и утре, и когато престана да дишам, ще има стойност и без мен, и без вас! Не е ли прекрасно? Има ли нещо по-възвишено от две линии, теглени върху пясъка? Погледни хоризонта. Това не е безкрайността. Виж морската шир – необятна, но не безкрайна. Млечния път – невъобразимо пространство… умът ти не може да го побере… Но не е безкрайно. Безкрайността са двете успоредни линии върху пясъка, по които разумът потегля на път към собственото си величие!”
С такива думи швейцарският драматург Макс Фриш и актьорите Владислав Виолинов, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Гергана Плетньова, Мариела Станчева, Даниела Викторова, Пламен Петков, Пламен Георгиев, Свилен Стоянов, Валентина Козарева, Валентин Митев и Георги Йовчев ще задоволят любопитството на заинтересованата публика на 4 февруари от 19:00 ч. Билети за всички спектакли на Варненския театър се продават на касите на Сатирата и Учебен театър НАТФИЗ на цени между 8 и 20 лева.
bg-damma.com