Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Караджова: На Иракли всичко е законно

Изграждането на ваканционно селище в местността Кладери е напълно законно. Това стана ясно от думите на министър Нона Караджова по повод протеста, организиран от гражданската инициатива „Да спасим Иракли“.
Процедурата за строежа е започнала още през 2009 г., съобразно Закона за околната среда и биологичното разнообразие. През октомври 2010 г. е направено обществено обсъждане, на което не е постъпило нито едно възражение. През 2011 г. директорът на инспекцията по околна среда издава решение, с което одобрява решението на инвеститора, което е публикувано на страницата на РИОСВ – Бургас още същия ден. До ден-днешен не е постъпвало възражение от нито една неправителствена организация или граждани нито в РИОСВ-Бургас, нито в Министерство на околната среда и водите”, каза Караджова.

Тя припомни, че още на 21 август 2009 г. е издала редица заповеди за обявяване на защитени зони, включително Калиакра. Обявих защитена зона Емине, в която включих забрана за всякакво строителство в землищата на Обзор и на село Емине, каза още министърът на околната среда и водите.Междувременно собственикът на земята и инвеститор на новостроящото се вилно селище в Иракли Добрин Иванов заяви, че няма намерение да бетонира плажната ивица. Обектът ще бъде еко селище от затворен тип, твърди той, цитиран от БТА.Добрин Иванов е собственик на фирмата възложител „Емона ЕООД“. Купил е имота от няколко частни собственици на земи край село Емона и Иракли с основна идея „да създаде красиво място, запазващо биоразнообразието“.Не се тревожа от проверки, няма от какво да се крия, защото създавам нещо хубаво, и то е с издържани документи, обясни Иванов. Проектът предвижда 9 ваканционни бунгала на един етаж, 5 на два етажа, складове и басейни. Строителството е започнало на 2 ноември 2012 г. и трябва да приключи за 49 работни дни.