Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Нападението срещу Доган е водеща новина за световните медии

Световните медии съобщават като водеща новина за нападението с газов пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на партийна конференция. Мъж с газов пистолет е атакувал Ахмед Доган, лидер на партията на турското малцинство в България ДПС, предава „Франс прес“. „25-годишният нападател е излязъл на подиума и е насочил оръжието в главата на партийния водач, но не е успял да произведе изстрел. Доган не е пострадал, допълва агенцията и припомня, че в България има 10% малцинство на етническите турци, чиято непоколебима подкрепа осигури участието на либералната партия ДПС в две последователни коалиционни правителства между 2001 г. и 2009 г.

„Доган е успял да избие оръжието от ръката на нападателя. В този момент е дошла охраната и е укротила престъпника. Полицията е установила самоличността на нападателя – 25-годишния Октай Енимехмедов от Бургас.ДПС представлява интересите на турското малцинство в България“, пише руският вестник „Вести“.Руската информационна агенция „Новости“ съобщава, че делегатите на конференцията на ДПС са нанесли жесток побой на нападателя.“На публикувано в „Ю Туб” видео ясно се вижда как разгневени членове на партията се събират на сцената и започват да ритат лежащия на земята млад мъж. Охраната, която е опитала да попречи на тълпата, не е успяла навреме да спре побоя над Енимехмедов, който вече не се е отбранявал. Членове на ДПС, много от които във вече в една почтена напреднала възраст, са нанесли на лежащия нападател голям побой, който е включвал и ритници по главата.

Няколко минути по-късно охраната най-накрая е успяла да изведе окървавения нападател“, пише агенцията.Мъж изскочи на сцената и насочи пистолет срещу лидера на българската партия на етническите турци, преди охраната да го повали на земята по време на излъчена по телевизията партийна конференция в неделя, предаде и „Ройтерс“.Ахмед Доган, дългогодишен лидер на Движението за права и свободи (ДПС) се отърва невредим. Към момента не е ясно какъв е мотивът е на нападателя, допълва агенцията.Пресата във Великобритания също отразява широко инцидента.“Български опозиционен политик се измъкна на косъм при опит за убийство по време на своята излъчвана на живо реч, когато мъж нахлу на сцената и насочи оръжие към неговата глава. Ахмед Доган, лидерът на Движението за права и свободи, което представлява турското малцинство в България, се измъкна невредим, след като провалилият се убиец беше съборен на земята от охраната по време на партиен конгрес в столицата София, пише „Гардиън” и изтъква, че оръжието на атаката не е било в състояние да убие Доган. Греъм Уотсън, председател на партията на европейските либерали и демократи, който присъства в София на конференцията на ДПС, е цитиран от „Дейли експрес“. Политикът разказва, че е чул прищракването на оръжието и в първия момент си е помислил, че нападателят е застрелял Доган. Лидерът на партията на турското малцинство в България се отърва невредим, след като мъж изскочи на сцената на националната конференция на партията и насочи оръжието си срещу главата му, пише  и „Дейли телеграф”. Повечето медии съобщават също така, че Доган се оттегля от председателския пост след 23 години начело на партията на турците в България.

EkipNews.bg