Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: В новия мандат на Общинския съвет се фокусираме върху реализацията на европроекти

Иван Портних е областен координатор на ГЕРБ във Варна. Той е зам.-председател на Общинския съвет и генерален мениджър на комплекс „Грандхотел Варна“ в курорта Св. св. Константин и Елена.

– Г-н Портних, морската столица усвоява 162 млн. лева по европейски проекти. Кога обаче варненци ще усетят резултатите от тях?

– В новия мандат на Общинския съвет ние фокусираме усилията си изцяло върху реализацията на европроектите, защото това е пътят за развитието на града ни. Амбицирани сме да покажем реални резултати от дейността си, а не да се занимаваме с политиканстване. Варна ще бъде с променен облик – такъв, какъвто заслужава като морска столица на България.

– Да смятаме ли, че началото започна със събарянето на бараките за търговия, които ограждат една огромна язва – така наречената Дупка в центъра на града, наследена от времето на комунизма? Какво се предвижда на нейно място?

– Предстои въпросът със собствеността на терена да бъде изяснен в кратки срокове, като за целта се водят активни разговори със собственика на част от площите – г-н Георги Гергов. На мястото на Дупката проект предвижда да бъдат съхранени и реставрирани археологическите находки и да има сцена за културни прояви.

– Как Варна ще обнови центъра си в условията на криза?

– С успешни проекти – освен за Дупката, вече стартира и проект по ОП „Зелена и достъпна градска среда“, по който Варна кандидатства за 5 млн. лева. С тях ще бъде облагородена пешеходната зона – от катедралата „Св. Успение Богородично“ до хотел „Черно море“. Отделно сме входирали десет по-малки проекта общо за 5 млн. лева. С реализацията им ще бъде обновен и модернизиран целият пешеходен ринг.

– Как върви изпълнението на друг много важен проект – за интегриран градски транспорт?

– Това е най-големият проект на Варна, на обща стойност близо 115 млн. лв. Вече ускорихме процедурата по доставянето на новите автобуси. На 29 януари ще бъдат отворени офертите на кандидатите за обществената поръчка и още тази година нови 70 автобуса ще са по улиците.

– Варна е един от малкото градове с естествен прираст, колко нови детски градини ще има и кой ще финансира изграждането им?

– Миналата седмица открихме нова пристройка на ЦДГ „Калина Малина“ за още 50 деца. В следващите седмици ще бъдат направени първи копки на разширенията на още три детски градини с 4 млн. лева от правителството. Предстои откриването на новата социална детска градина на ул. „Кап. Райчо“ за 125 деца.

– В петък предстои дискусията „Виа Понтика II“ като част от националната кампания на вестник „Стандарт“ „Чудесата на България“ с участието на вицепремиера Симеон Дянков. Какви са очакванията на историци и археолози, на бизнеса и туристическия бранш?

– Това е една изключително интересна инициатива. По Южното Черноморие с реализацията на проекта „Виа Понтика“ работата по популяризирането и обновяването на археологически обекти върви активно. Затова се надявам този процес да започне и на север – от Бяла, Варна до Дуранкулак. Надявам се, че на тази кръгла маса ще бъдат определени историческите обекти, чието реновиране ще бъде финансирано от правителството, за да може богатото културно-историческо наследство и ценната археология да бъдат съхранени, развити, популяризирани и привличащи още повече туристи.

standartnews.bg