Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Гафовете на най-лошите шефове в света

Може би си мислите, че вашият шеф е лош? Едва ли толкова много, че да попадне в списъка с най-лошите изпълнителни директори за 2012 година, съставен от Dartmouth College. Някои от тези шефове са взимали не едно и две изключително глупави бизнес решения. Други пък потъпквали етиката и закона.

Всъщност единственото нещо, което липсва при всички тях, е най-важното качество за един шеф, а именно лидерството. За щастие грешките на другите могат да бъдат много добър урок за вас. Единственото, което трябва да направите, е да се стремите да не ги повтаряте.

1. Брайън Дън, бивш изпълнителен директор на Best Buy (подава оставка през април 2012 година)

Дън чудесно се справя по пътя от продажби до поста на шеф на цялата фирма. Въпреки успехите на компанията обаче, тя остава конкурентно неспособна в сравнение със съперника си Amazon, който предлага по-ниски цени. В допълнение на това, било разкрито, че Брайън, който е женен, имал връзка с 29-годишна служителка на фирмата.

Поуката: Почти винаги отношенията на работното място са пречка, а не предимство. Когато има брак обаче, те са напълно забранени. Един лидер не бива да поставя акцентът в работата си върху личните отношения, вместо върху управлението на компанията.

2. Оубъри Макклендън, главен изпълнителен директор на Chesapeake Energy(подава оставка като председател, но остава на поста изпълнителен директор)

Дори като изпълнителен директор, Макклендън има провинения. Едно от тях: той притежава 19% дял от баскетболен отбор. Възползвайки се от позицията на шеф, Оубъри подписал сделка за 40 милиона долара спонсорство на Chesapeake Energy в собствения му отбор!

Поука: Спазвайте правилата. Много политици и бизнес лидери си мислят, че са над закона. Придържайте се към нормите и се старайте да бъдете пример за подръжание.

3. Андреа Юнг, председател на Управителния съвет на Avon (подава оставка през април 2012 година)

Преди да подаде оставка, Юнг ръководи козметичния гигант от 1999 година. Едва ли не Андреа мислела, че тя притежава компанията. В момента Avon се разследват заради подозрение за плащане на подкупи в Китай. За това е виновна Юнг, тъй като тя се занимавала с маркетинга и брандинга. Изглежда сложната икономика и политическа система в Китай изиграли лоша шега на Андреа.

Поука: Попълнете пропуските в знанията си. Само, защото сте експерт по дадена тема, не означава, че това важи с пълна сила и за друга област. Има много начини, по които може да тренирате мозъка си. Изключително важно е също така да четете много книги и да се интересувате от световния бизнес климат.

4. Марк Пинкъс, главен изпълнителен директор на Zynga

Пинкъс е основател на Zynga, компанията за видеоигри, отговорна за Facebook игрите Farmville и Mafia Wars. И въпреки, че много потребители на социалната мрежа продължават да играят, акциите на Zynga са спаднали с цели 85% от най-високата си цена. Не е изненадващо, че много добри служители са напуснали компанията, защото Пинкъс е предприемач, а не добър бизнесмен.

Поука: Голяма компания не може да бъде ръководена от един единствен главен директор. Поставяйте високи цели, които да държат служителите ви мотивирани.

5. Родриго Рато, председател на Bankia, Испания

Родриго е бивш високопоставен служител, а именно финансов министър в Испания. Въпреки опита си обаче, той допуска банката, за която отговаря, да загуби 4 милиарда долара само за една година.

Поука: Преходното представяне не предсказва бъдещи успехи. Човек не трябва да разчита на минали постижения и да бъде прекалено самоуверен. Един професионалист трябва да се доказва постоянно.