Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Иван Портних: С усилията на бранша и местната администрация туризмът ще донесе по-големи приходи

„200 000 хиляди лева за Римските терми във Варна са недостатъчни, това е един много посещаван от туристите обект“ – каза във Варна проф.Николай Овчаров на дискусията, организирана от вестник „Стандарт“ по проекта „Виа Понтика 2“. Археологът допълни, че освен обектите край морето би трябвало да се обърне внимание и на крепостта Овеч и Солницата край Провадия. Тезата на проф.Овчаров бе подкрепена от колегата му проф.Казимир Попконстантинов, който акцентира върху манастира в село Равна, където е единственият добре запазен манастирски скрипториум не само в границите на Средновековна България, но и в ареала на Византийската империя. По своето оформление и разпределение обектът много напомня на скрипториума, познат от описанията в книгата на Умберто Еко “Името на розата” – допълни археологът.

Презентация на археологическите обекти във Варненска област направи шефът на Регионалния исторически музей проф.Валентин Плетньов. Археологът разказа пред присътващите за манастира в местността Джанавара, Княжеският манастир в Тараач теке, средновековния град с пристанище Кастрици, запазената крепост на плажа в Шкорпиловци и Римските терми във Варна. Вицепремиерът Симеон Дянков бе категоричен, че идеята на проекта „Вия Понтика“ 2 не е да се финансират археологически обекти, а да се вземат такива, които не са проучени и да се направят от А до Я. Той даде за пример Переперикон, където след откриването на обекта и изграждането на необходимата инфраструктура, туристите са започнали да го посещават. Дянков каза, че държавата ще даде 4,5 млн. лв. за културно-историческите обекти във Варненска област и обеща помощ за три обекта – Римските терми във Варна /3 млн.лева при добре разработен проект/, пристанище Кастрици и Базиликата край Бяла.

Лидерът на ГЕРБ Варна Иван Портних, който е и представител на туристическия бранш, каза, че трябва да се акцентира върху алтеранативните форми на туризъм. Според него с усилията на бранша и местната администрация, туризмът ще донесе по-големи приходи.

На дискусията бе обявено, че освен на борсите, обектите от „Виа Понтика”-2 ще бъдат представени чрез изложби на летищата във Варна, Бургас и Франкфурт. С археологическите обекти ще бъдат запознати туроператорите и екскурзоводите, защото новите възможности за туризъм по Северното Черноморие са непознати.

Думата бе дадена и на кметове от Варненска област. Атанас Стоилов, кметът на Аксаковска община поиска помощ за изграждането на лифт, за да може туристите да разглеждат крепоста Михлюз кале. Тя се намира на около 2 км северно от с. Аксаково и на около 10 км северозападно от центъра на гр. Варна. Другото предложение за финансиране на инж.Стоилов беше свързано със скалните образувания Побити камъни, които се намират на територията на четири общини. Кметът на Бяла Атанас Трендафилов каза, че е доволен от помощта на държавата и по-късно бе похвален от вицепремиера Дянков, че е работил върху Базиликата край Бяла, много преди държавата да започне да помага.

Оперната певица и директор на ТПМЦ Варна Даниела Димова насочи вниманието на присъстващите върху живото изкуство, което може да се изпълнява в археологически паметници. Тя даде за пример термите „Каракала“ и изтъкна, че този вид изкуство дава възможност за по-големи фасади на спектаклите и е световна практика, която може да приложим.

Председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев се съгласи с проф.Николай Овчаров, че предлаганите обекти в проекта за много и изтъкна, че е необходимо издаването на дипляна, която да ги описва. Той акцентира върху проблема, че след няколко идвания по Черноморието ни, туристите виждат най-интересните обекти и трябва да се мисли за нови идеи.

На дискусията присъстваха и се изказаха кметът на Варна Кирил Йорданов, областният управител Коста Базитов, народните представители Павел Димитров, Лилия Христова, Димитър Атанасов, археолози, общественици.

barometar.net

Снимка – dariknews.bg