Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов освобождава шефа на енергийния регулатор Ангел Семерджиев

Министър – председателят Бойко Борисов ще предложи в сряда на Министерския съвет да освободи от длъжност председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, съобщи правителствената информационна служба. Семерджиев сам е подал оставка заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

Заради забавянето България е заплашена да плаща глоби по 8448 евро на ден.По-рано днес при посещението си в Сопот премиерът предупреди, че „до края на деня  доста хора ще бъдат уволнени“. Междувременно стана известно, че оставка е подал и образователният министър Сергей Игнатов заради нарушенията във фонд „Научни изследвания“.  Очаква се новият председател на регулатора да бъде обявен също в сряда. Премиерът все още обмислял кой да поеме поста, информираха източници от ГЕРБ.

Семерджиев ще напусне поста си заради забавени промени в наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правилата за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи. Брюксел изисква промените, коит отрябва да пренесат в българската нормативна уредба европейските правила за вътрешен енергиен пазар.За последните шест месеца министерството на икономиката, енергетиката и туризма е изпратило три писма до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, се казва в съобщението на правителствения пресцентър. В него на регулатореа се напомня да ускори максимално процедурата по приемането на промените в наредбите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от Брюксел.

dnevnik.bg