Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Под натиск от Брюксел Борисов поискал и получи три оставки за час

Три оставки поиска и получи премиерът Бойко Борисов, за да тушира проблемите, които правителството му има заради неспазване на европейски директиви и принципи. След като три месеца беше глух за драстичните нарушения в научния фонд, той изведнъж повярва на учените и реши да жертва просветния си министър Сергей Игнатов. Решението му идва дни преди лично председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу да изслуша учените в Брюксел. С Игнатов си отива и управителят на фонд „Научни изследвания“ Христо Петров. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък се оказа виновник за двете съдебни процедури, които Брюксел откри заради монопола на пазара на ток и природен газ. Засега на поста си остават министрите на транспорта Ивайло Московски и на екологията Нона Караджова, въпреки че и в техните ресори започнаха наказателни процедури, които могат да завършат с огромни глоби.

Сергей Игнатов е 11-ият сменен министър в кабинета „Борисов“. Официалната причина за смяната му е проверката на инспектора на Министерския съвет, която е завършила с доклад за над 60 нарушения и препоръки. Първият сигнал, че министърът си отива, беше отсъствието му от свикана спешна среща на Борисов с протестиращите учени. „По волята на премиера просветният министър отсъства от срещата“, обясни вицепремиерът Симеон Дянков. На нея се разбра, че първата жертва на скандала е управителят на фонда Христо Петров, а също и че премиерът току-що научава за нарушенията и „вече оставките вървят“. Борисов обаче не за първи път сблъсква с проблема – учените от три месеца искат оставки, на един от протестите го засипаха с есемеси, а в края на декември той дори се срещна с тях.

Вчера Борисов поиска от учените 10 дни, в които „да проучи настроенията в парламентарната група и дали има заместник на просветния министър“. Впоследствие обаче въпросът се реши доста по-бързо – по обяд в Сопот премиерът се закани, че „доста хора до края на деня ще бъдат уволнени“, а малко след 16 ч. правителствената пресслужба съобщи, че по искане на премиера просветният министър е подал оставка и тя е приета. До редакционното приключване на броя не се разбра каква е съдбата на третия замесен в скандала – професорът от анголски университет Рангел Гюров, шеф на изпълнителния съвет на фонда. Той не отговаряше на мобилния си телефон и според неофициална информация е на Азорските острови, където има къща.

Както „Сега“ многократно писа, голяма част от класираните на последния конкурс 95 проекта се оказаха близки до управата на фонда фирми и колективи с далечен за науката предмет на дейност. 17 фирми се добраха до финансиране, макар да нямат никакъв научен потенциал и инфраструктура (даже са регистрирани в апартаменти), тежки научни програми получиха в пъти по-малко от съмнителни задания като например проект „Срещу кризата в образованието“ на НБУ – университетът, в който Игнатов беше ректор. Общо на тази сесия бяха разпределени 14.8 млн. лв., които още м.г. бяха преведени на класираните колективи.

Сигналите за злоупотреби са още от октомври, но досега премиерът вярваше безрезервно на просветния министър. Самият Игнатов пък упорито твърдеше, че нарушения няма, нито пък има нужда от персонални промени в ръководството на фонда. ГЕРБ неотлъчно бранеше министъра си и в парламента, като провали с абсурдни хватки две заседания на просветната комисия, която се опитваше да го изслуша за скандалите.

Наред с известните нарушения инспекторатът е открил и още. Министърът не е проявил достатъчно контрол, нарушен е европейският регламент за отпускането на държавни помощи, много от фирмите са класирани в нарушение на правилата – регистрирани са в последния момент или нямат дейност в последните 3 години. Установени са явни случаи на конфликт на интереси, незаконни назначения и пр.

Министерството на образованието и фондът имат една седмица, в която да отговорят на констатациите. Едва след това докладът ще бъде обявен публично. „Въпреки това докладът е предаден на прокуратурата, юристите на правителството ще проверяват какви са възможностите за анулиране на част от договорите и парите по тях да бъдат върнати. Изпълнителният съвет на фонда ще бъде уволнен“, разказа главен асистент Виктор Атанасов от Физическия факултет на СУ. Други от протестиращите учени допускат, че цялата сесия може да бъде анулирана. Христо Лафчиев например коментира пред „Фокус“, че като ръководител на частна фирма трябва да върне парите от фонда, но е доволен от това.

Вицепремиерът Дянков, на когото по неофициална информация Игнатов е разчитал до последно за подкрепа, заговори за промени в закона за фонда. „От финансова гледна точка законът, поне според мен, е много проблематичен“, каза той. Министърът призна, че на фона на доклада колегата му търпи критики, но побърза да уточни, че и законът в сегашния му вид не позволява достатъчно контрол.

Двете съдебни процедури срещу България заради монопола на пазара на ток и природен газ пък доведоха до оставката на шефа на независимия енергиен регулатор Ангел Семерджиев. В едно и също съобщение правителствената пресслужба обяви, че премиерът ще предложи решение за освобождаването му и че поради неизпълнение на служебните ангажименти самият Семерджиев е подал искане за предсрочно прекратяване на петгодишния си мандат, който изтичаше догодина.

Според официалното съобщение „за последните шест месеца енергийното министерство е изпратило до ДКЕВР три писма“. В тях било посочено, че регулаторът трябва да ускори приемането на наредбите, свързани с т.нар. Трети енергиен пакет. В противен случай България е заплашена от наказателна процедура, защото гражданите не могат да избират свободно доставчика си на ток и газ, а държавата е наложила монопол на газопреносната мрежа. Преди дни Семерджиев поясни, че наредбите зависят от промените в Закона за енергетиката. „С последните промени в него депутатите са дали 1 година за приемането на въпросните наредби. Срокът изтича на 17 юли и ще бъде спазен“, заяви тогава той.

За наследниците на уволнените се спрягат познати имена. Сегашната зам. министърка на образованието Милена Дамянова е с най-големи шансове да наследи Сергей Игнатов, а няколко депутати от ГЕРБ като Димитър Главчев и Диян Червенкондев се готвят за ДКЕВР.

sega.bg