Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Не Дамянова, а акад. Воденичаров става образователен министър

За министър на образованието ще бъде предложен академик Стефан Воденичаров – настоящият председател на БАН, каза премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет.“Ще предложа в парламента, след като го съгласувахме и с Изпълнителната комисия на партията, академик Стефан Воденичаров, който е сега председател на БАН, да заеме този пост”, каза Бойко Борисов.Борисов обясни, че Воденичаров ще си вземе неплатен отпуск. „Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3 – 4 месеца фонд „Научни изследвания” да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там”, каза още премиерът.Първоначално бе обявено, че министър на образованието ще е досегашният зам.-министърМилена Дамянова. Объркването дойде след заседанието на Министерски съвет, на което не стана ясно точно кой ще поеме поста на Сергей Игнатов.Новината, че акад. Воденичаров е новият министър на образованието потвърдиха и от правителствената информационна служба.

„Извиняваме се за допуснатата неточност – академик Стефан Воденичаров ще бъде предложен за министър на образованието, младежта и науката“, се казва в съобщение на Министерски съвет.Досегашният министър Сергей Игнатов бе уволнен от премиера Бойко Борисов.Премиерът поиска неговата оставка във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания“ и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда.

Акад. Стефан Воденичаров пое ръководството на БАН на 3 декември 2012 г.

Той пое поста в трудна година за БАН, след кончината на предходния председател акад. Стефан Додунеков. В момента академията изпитва големи финансови затруднения, след като за трета поредна година бюджетът й бе орязан.

Академик Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Ангел Балевски“ с център по хидроаеродинамика.

Научната и научно-приложна му дейност обхваща направленията механика на материалите и изследване процесите на създаване и развитие на пукнатини; Управление на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения-корпуси на атомни реактори, каталитични реформинги, магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др.; Импулсно деформиране; Създаване на брони срещу кинетични и кумулативни боеприпаси работещи на различни физически принципи; Разработване на интелигентни управляеми инженерни боеприпаси за защита.

По-съществените научно-приложни приноси на чл.-кор. Стефан Воденичаров в горните области са в разработването на методи и устройства за изследване съпротивлението на материалите срещу проникването на кинетични и кумулативни боеприпаси, разкриващи механизмите на взаимодействие, за оценка пригодността им за бронева защита, създаване на високоефективна защита на хеликоптери и други транспортни средства срещу РПГ, създаване на голям брой високотехнологични изделия осигуряващи комплексна защита срещу нападения по суша и вода, голяма част от които са приети на въоръжение в Българската армия и са намерили реализация във водещи в тази област страни-членки на НАТО и др. 

inews.bg