Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Петър Радушев: На първия етап сме от проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в к.к.”Златни пясъци”

До първи етап е достигнал проекта за изграждане на дълбокозаустването  на пречиствателна станция „Златни Пясъци”, това каза на днешната пресконференция директорът на дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ към Община Варна Петър Радушев. На пресконференцията присъстваха още кмета Кирил Йорданов, председателят на общински съвет Варна Николай Апостолов, инж. Богдан Караденчев, както и ръководителя на проекта инж. Златка Танева. Тя обяви, че общата стойност на проекта е в размер на 48 млн лв., като за първия етап ще бъдат реализирани 1 млн. лв., а за вторият 47 млн.лв. На първият етап от проекта, който включва техническа помощ за постигане на пълна проектна готовност за разширяване, реконструкция и модернизация, не се изисква съфинансиране от Община Варна. Радушев допълни, че максимум 8-10% от цялата сума по проекта ще бъде съфинансирането на общината.

Първият етап на проекта включва прединвестиционно проучване за ВиК системата на к.к. „Златни Пясъци”, идеен проект за реконструкция, модернизация и разширяване на пречиствателната  станция за отпадни води, както и идеен проект за частично изграждане на канализационна мрежа в областта „Ален мак”. Първият етап предвижда още финансов анализ и анализ на чувствителността и риска,  също включва  подготвянето на тръжни документи за изпълнение на строителството и строителният надзор.

Вторият етап предвижда изпълнение на инвестиционния проект, който трябва да приключи на 20.03.2015г. По думи на специалистите реализирането на проекта ще спомогне за осигуряване на необходимото пречистване чрез реконструкция, модернизация и разширяване на пречиствателната станция на к.к.”Златни пясъци”, както и ще се предотврати замърсяването на Черно море.  Проектът предвижда да повиши качеството на живот и привлекателността на комплекса, както и да подобри условията за развитие на туристическия сектор.

Деница Герчева

barometar.net